Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΙΟΒΕ
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος

Περαιτέρω επιδείνωση του λεγόμενου «Οικονομικού Κλίματος» καταγράφει για τον περασμένο Ιούλη η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με το 60% των νοικοκυριών της χώρας να δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», το 89% των ερωτηθέντων να περιμένει αύξηση της ανεργίας το επόμενο έτος, ενώ μόλις το 6% πιστεύει ότι θα επέλθει μείωση τιμών.

Ειδικότερα, ο δείκτης «καταναλωτικής εμπιστοσύνης» παρουσιάζει μεγαλύτερη επιδείνωση, καθώς το 72% από το σύνολο των 1.500 ερωτηθέντων αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ για το ίδιο διάστημα μόλις το 2% δηλώνει ότι οι καταναλωτικές του δαπάνες το ίδιο διάστημα θα αυξηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχετικός δείκτης που καταγράφει την πρόθεση για «μείζονες αγορές» στην Ελλάδα κινείται στις -73,8 μονάδες, όταν σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης κινείται στις -24,1 και -25,9 αντίστοιχα.

Σχετικά με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, τα 4/5 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα επιδεινωθεί ενώ το 71% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δε θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχα, ο δείκτης «Επιχειρηματικών Προσδοκιών» υποχωρεί στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες με εξαίρεση τον τουριστικό κλάδο, όπου παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση. Ο ίδιος δείκτης ανακάμπτει μόνο στον τομέα των κατασκευών, παρόλο που όπως δήλωσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου το πρόγραμμα εργασιών τους βρίσκεται σε «αισθητά δυσμενή επίπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ