Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μακελειό από πλήγμα σε αποθήκες όπλων στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μακελειό προκάλεσαν αλλεπάλληλες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών σε συνοικία υπό τον έλεγχό του συριακού στρατού στην πόλη Χομς, νωρίς χτες το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από ιατρικές πηγές αλλά και από οργανώσεις αρωγής, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι της περιοχής. Κατά τις ίδιες μαρτυρίες την περιοχή έπληξαν, σε διάστημα λίγων ωρών, περισσότεροι από δέκα όλμοι αν και ήταν γνωστό ότι βρίσκονται εκεί αποθήκες πυρομαχικών πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο καθεστώς.

Αντικαθεστωτικές πηγές επιβεβαίωναν την πραγματοποίηση επίθεσης κατά της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά δεν ανέφεραν τίποτε ως προς το αποτέλεσμα της επίθεσης, ενώ μέχρι νωρίς το βράδυ το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» δεν είχε αναφέρει το γεγονός. Χτες, επίσης, συνεχιζόταν η ομηρία περίπου 200 Κούρδων αμάχων κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στο πλαίσιο συγκρούσεων ανάμεσα σε κουρδικές πολιτοφυλακές και σε ενόπλους μισθοφόρους ισλαμιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στους αντικαθεστωτικούς.

Νωρίτερα, το «ΣΑΝΑ» είχε μεταδώσει εικόνες του Προέδρου Ασαντ από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ντεράγια, έξω από τη Δαμασκό. Ο Ασαντ εμφανίζεται να συνομιλεί και να χαιρετά στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή μετά την επανάκτηση του ελέγχου της ύστερα από πολλούς μήνες σκληρών συγκρούσεων. Επίσης, εξέδωσε χτες μήνυμα με αφορμή την ημέρα γιορτής του στρατού, με το οποίο συγχαίρει το στράτευμα για την αποφασιστικότητα και το σθένος του απέναντι στην επίθεση που δέχεται και εμφανίστηκε «βέβαιος για την τελική οριστική νίκη».

Δηλώσεις, χτες, έκανε και ο Σύρος πρωθυπουργός Ουαέλ αλ Χάλκι, στη φιλοκαθεστωτική εφημερίδα «αλ Ουατάν», υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός ήταν και είναι «υπέρ του διαλόγου αλλά όχι με τρομοκρατικές οργανώσεις, που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες και από τον ΟΗΕ», φέρνοντας ως παράδειγμα το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και άλλα παρακλάδια της ισλαμιστικής αλ Κάιντα. Ο Χάλκι ισχυρίστηκε ότι ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» είναι μια «αυταπάτη» που καλλιεργείται «για να συγκαλύπτονται οι πράξεις αυτών των τρομοκρατών». Τέλος, δήλωσε ότι η συριακή ηγεσία θα συμμετάσχει στη σύνοδο Γενεύη ΙΙ, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής μεταβατικής λύσης και ότι ουδέποτε της ζητήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής να συζητήσει με τρομοκράτες.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστήριξε χτες ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, της 5ης Ιουλίου, στην περιοχή της Λατάκκεια που είχε ως στόχο τους υπερσύγχρονους ρωσικούς πυραύλους κατά πλοίων Yakhont που έχει αποκτήσει ο συριακός στρατός, δεν πέτυχε πλήρως το στόχο της και αρκετοί από τους πυραύλους παραμένουν σε καλή κατάσταση γιατί είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως. Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επιδρομής δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ούτε από τη συριακή ούτε από την ισραηλινή πλευρά αλλά ούτε διαψεύστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ