Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Επαφές κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για αποκλιμάκωση της έντασης

TΥΝΙΔΑ.--

Κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών άρχισε, χτες, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού υπό το ισλαμιστικό «Ενάχντα», Αλί Λαραγιέντ, καθώς και ο Πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι. Στόχος των επαφών, όπως έχει διακηρυχθεί, είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που πυροδότησε η δολοφονία, την περασμένη βδομάδα, του ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Μετώπου», Μουχάμαντ Μπράχμι, και η πολιτική κρίση που σοβεί έκτοτε.

Η αντιπολίτευση επιμένει στην αναγκαιότητα διάλυσης της κυβέρνησης και σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ορισμένες, μάλιστα, δυνάμεις υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διαλυθεί και η συντακτική Βουλή, η οποία εκλέχτηκε για να επιβλέψει την εκπόνηση νέου Συντάγματος. Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα, το «Ενάχντα», αρνείται τη διάλυση της Βουλής και συζητά την πιθανότητα σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επιμένοντας όμως στην παραμονή του πρωθυπουργού του, Αλί Λαραγιέντ, στη συγκεκριμένη θέση.

Διαμεσολαβητικό αλλά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις αυτές η θέση που τηρεί η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, η οποία τάσσεται υπέρ της διάλυσης της κυβέρνησης και της σύστασης κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη συναίνεση όλων, η οποία θα επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης του νέου Συντάγματος και της διεξαγωγής νέων εκλογών. Η Ενωση, πάντως, δεν συμφωνεί με την προοπτική διάλυσης της συντακτικής Βουλής εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσει, τελικά, και σε μη έγκριση του Συντάγματος. Χτες, ο επικεφαλής της Ενωσης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ