Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Παράταση των προσπαθειών εξεύρεσης πολιτικής μέσης λύσης

ΤΥΝΙΔΑ.--

Μια εβδομάδα περιθώριο έδωσε η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό το ισλαμιστικό «Ενάχντα» να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή λύση εξόδου της χώρας από τη σοβούσα πολιτική κρίση με την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση πιέζει για διάλυση της κυβέρνησης, διάλυση και της Βουλής, που είναι συντακτική γιατί θα εγκρίνει το νέο σύνταγμα που εκπονείται με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις εδώ και δύο χρόνια, και προκήρυξη νέων εκλογών. Η κυβέρνηση, από την άλλη, και κυρίως το «Ενάχντα» αρνιόταν αρχικώς να διαλυθεί η κυβέρνηση και υποσχέθηκε εκλογές στις 17 Δεκέμβρη και παρουσίαση του νέου συντάγματος στα τέλη Αυγούστου.

Υπό την ασφυκτική πίεση της λαϊκής δυσφορίας και οργής και των διαδηλώσεων, το «Ενάχντα» αποδέχτηκε τη διάλυση της κυβέρνησης αλλά επιμένει να διατηρήσει την προεδρία του οποιουδήποτε σχήματος προκύψει με τον πρωθυπουργό Αλί Λαραγιέντ. Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών έχει προτείνει την «ενδιάμεση λύση» της διάλυσης της κυβέρνησης, του σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, της διατήρησης της συντακτικής Βουλής, αλλά και της επίσπευσης της διαδικασίας έγκρισης του συντάγματος και της διενέργειας νέων εκλογών.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τόσο υποστηρικτές του ισλαμιστικού «Ενάχντα» όσο και της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της προσκείμενης στο «Λαϊκό Μέτωπο», του οποίου το ηγετικό στέλεχος Μουχάμαντ Μπράχμι δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα πυροδοτώντας νέο κύμα οργισμένων διαδηλώσεων, προετοιμάζουν εκατέρωθεν διαμαρτυρίες, προφανώς για λόγους επίδειξης δύναμης. Πριν από έξι μήνες είχε δολοφονηθεί και ο Σόκρι Μπελαΐντ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου. Και στις δύο δολοφονίες ύποπτοι είναι ακραίοι ισλαμιστές, τη δράση των οποίων η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του «Ενάχντα» ότι δεν καταστέλλει αποτελεσματικά επίτηδες.

Την ένταση εντείνουν και οι σκληρές συγκρούσεις του τυνησιακού στρατού με ενόπλους ακραίους ισλαμιστές στις ορεινές περιοχές, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Από χτες, η στρατιωτική επιχείρηση διευρύνθηκε με τη συμμετοχή αεροσκαφών στην περιοχή της Κασερίν, 280 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τύνιδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ