Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ο ... Λουδοβίκος 16ος

Ενα χιουμοριστικό και ασυνήθιστο σκακιστικό πρόβλημα σας παρουσιάζουμε σήμερα (βλέπε διάγραμμα).

Η ιστορία έχει ως εξής: (Οι χρονολογίες και τα πρόσωπα λειτουργούν πρωθύστερα, σε ένα παλαβό αλαλούμ. Αλλωστε, σε ένα παλαβό αλαλούμ είναι και η καθημερινή πραγματικότητα, με τη βαριά φορολογία, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, την ανεργία, την πρωτοφανή και επικίνδυνα συγκροτημένη σύνθεση του Κοινοβουλίου κ.ά.).

Γι' αυτό λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει και ο συνθέτης του προβλήματος Νίκος Ιωαννίδης, στην τρελή εποχή που ζούμε είναι απαραίτητο και το σκακιστικό χιούμορ.

«Ο ...Λουδοβίκος 16ος κυκλωμένος από τον "εχθρό" κινδυνεύει να αιχμαλωτιστεί. Ο ...στρατηγός Ντε Γκολ (μαύρος αξιωματικός), σε στιγμές ...πανικού από την απειλή που δέχεται ο ίδιος και ο ...ηγεμόνας του, σκαρφαλώνει στον ...Πύργο του ..."Αϊφελ" για να σωθεί και συγχρόνως να ελέγχει τις ...στρατηγικές θέσεις "ε3" και "ζ6", βέβαιος ότι βρήκε τη σωστή λύση.

Δεν πρόσεξε, όμως, και ότι έτσι αφήνει ανοιχτό ένα ...μονοπάτι "πονηρό" που πάει ...ντουγρού προς την αιχμαλωσία του ...ηγεμόνα του!

Αλλά, όπως και να ενεργούσε ο ευφυής στρατηγός, πάλι δε θα μπορούσε να αποφύγει την καταστροφή».

Λοιπόν, παίζουν τα μαύρα και γίνονται ΜΑΤ.

Τη σύνθεση αυτή -καθώς και πολλές άλλες αξιόλογες- ο 84χρονος αγωνιστής και σκακιστής τη δημιούργησε το Μάη του 2013. Η λύση στο επόμενο φύλλο του «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ