Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Πρόεδρος και πρωθυπουργός «αρπάχτηκαν» στο «συμμαχικό» πλοίο

Στην επέτειο των 5 χρόνων από τον πόλεμο στη Νότια Οσετία το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Bulkeley», που ανήκει στον αμερικανικό 6ο στόλο, επισκέφτηκε τη Γεωργία και συγκεκριμένα το λιμάνι του Μπατούμ. Στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Αμερικανός καπετάνιος συμμετείχε σύσσωμη η γεωργιανή ηγεσία, που υπερηφανεύεται για τις «συμμαχικές σχέσεις» της με τις ΗΠΑ.

Στη δεξίωση παραβρέθηκε τόσο ο Πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι, όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας και πολιτικός του αντίπαλος, Μπίτζινα Ιβανασβίλι.

Παίρνοντας το λόγο ο Μ. Σαακασβίλι αναφέρθηκε ως εξής στην πολεμική διένεξη με τη Ρωσία: «Αρνούμαι κατηγορηματικά κάθε ευθύνη της γεωργιανής πλευράς σε αυτόν τον πόλεμο, και θέλω κατηγορηματικά να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, και ελπίζω ότι θα το σκεφτείτε, πως εκείνος που μιλά για ευθύνη της γεωργιανής πλευράς σε αυτόν τον πόλεμο, ή δεν αγαπά τη Γεωργία, ή έχει άλλα προβλήματα ή συνδέεται με τον εχθρό της Γεωργίας. Ας ελπίσουμε ότι εσείς, κ. Μπίτζινα, δε συνδέεστε με τον εχθρό της Γεωργίας».

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, που στεκόταν πολύ κοντά του, αφού ξεπέρασε τον αρχικό αιφνιδιασμό, προσπάθησε να διακόψει την ομιλία του Προέδρου λέγοντάς του «καλύτερα να μιλήσεις για τις δικές σου ευθύνες».

Να σημειωθεί πως στις 8/8 ο πρωθυπουργός Μπ. Ιβανασβίλι, μιλώντας σε εκδήλωση στην πόλη Γκόρι, είχε χαρακτηρίσει μεν τη Ρωσία ως «εισβολέα», αλλά είχε προσθέσει πως η γεωργιανή πλευρά είχε ευθύνες για την ένοπλη σύγκρουση στη Νότια Οσετία.

Μετά τον πόλεμο των 5 ημερών (8-12/8) και την ήττα των γεωργιανών δυνάμεων, η Ρωσία αναγνώρισε την «ανεξαρτησία» τόσο της Νότιας Οσετίας όσο και της Αμπχαζίας, των δύο περιοχών που αυτομόλησαν από τη σύνθεση της Γεωργίας, ενώ η τελευταία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Ρωσία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ