Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Την κατασκευή και νέου πυρηνικού σταθμού θα αναλάβει η Ρωσία

Οπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», αναφερόμενο σε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, η Τεχεράνη σκοπεύει σύντομα να υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Μehr «το Ιράν πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τη ρωσική πλευρά και σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού». Οπως σημείωσε ο Σαλεχί, οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την έρευνα στον τομέα της Ιατρικής.

Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως «η κυβέρνηση του Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες, μία εκ των οποίων είναι η Ρωσία, για την ανάπτυξη της ειρηνικής εφαρμογής πυρηνικής ενέργειας και την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, τονίζοντας πως το Ιράν πρέπει να είναι σε θέση να παράγει 20.000 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας».

Ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού στην παράκτια περιοχή Μπουσέρ κατασκευάστηκε από τους Ρώσους και παρά τις απειλές του Ισραήλ και των ΗΠΑ, τέθηκε σε λειτουργία το Σεπτέμβρη του 2011 για να αποδώσει το 100% της ισχύος του σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2012. Η Τεχεράνη είχε και τότε απορρίψει τις διεθνείς ανησυχίες, λέγοντας πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν αποτελεί συνέχεια μιας σημαντικής οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σαφώς συνδέεται με την παραπέρα επιδείνωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα (4/8) το Ιράν επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, που τόνισε πως «η θέση της Ρωσίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα παραμένει αμετάβλητη. Πιστεύουμε ότι, φυσικά και το Ιράν έχει το δικαίωμα να αναπτύξει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την πλήρη διαφάνεια και τον έλεγχο της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας». Επιπλέον, σε δηλώσεις ο Σ. Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κάλεσε σε υποστήριξη των διαθέσεων του Ιρανού Προέδρου, που είχε ταχθεί υπέρ της επανάληψης των διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

Το νέο Ιρανό Πρόεδρο αναμένεται να συναντήσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν, στις 13/9, κατά την ετήσια Σύνοδο Κορυφής της «Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης», την οποία έχουν συγκροτήσει η Ρωσία και η Κίνα, μαζί με το Καζαχστάν, την Κιργισία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν και στην οποία το Ιράν έχει αποκτήσει το καθεστώς του «παρατηρητή», μαζί με την Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ