Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΑΠ
Σε ιδιώτες το 33% του Οργανισμού

Eurokinissi

Κλίμα ευφορίας και πανηγυρισμού προσπάθησαν να προσδώσουν τα στελέχη της κυβέρνησης στην υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του 33% του ΟΠΑΠ σε κοινοπραξία ιδιωτικών επιχειρήσεων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλούν για «μεγάλη μέρα». Το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ περιέρχεται στην «Emma Delta», που ήταν και η μόνη κοινοπραξία που πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού, έναντι 652 εκατομμυρίων ευρώ. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική σύμπραξη είναι κατά κύριο λόγο ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γ. Μελισσανίδης με την τσεχικών συμφερόντων εταιρεία «PPF Group». ενώ με μικρότερα ποσοστά συμμετέχουν η ιταλική «Lottomatica» και ο όμιλος Κοπελούζου.

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης υποστήριξε ότι είναι «ευτυχής που 652 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αποτελεί «ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό, αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο προόδου». Με κράχτη, δηλαδή, τη διάλυση μισθών και εργατικών δικαιωμάτων στέλνουν το σινιάλο στα μονοπώλια και άλλους καραδοκούντες «επενδυτές» για την «αποφασιστικότητα» της συγκυβέρνησης να κλιμακώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, «να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική οικονομία».

Το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν περιορίζεται στον ΟΠΑΠ, αφού σε διάφορες υποδομές και άλλα εκλεκτά «φιλέτα» από διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας έχουν μπει «πωλητήρια» και αναζητούνται ενδιαφερόμενοι, πολλοί από τους οποίους δεν εμφανίζονται ακόμα, στοχεύοντας να πέσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές πώλησης και άρα να ανέβουν τα δικά τους κέρδη.

Επιχειρώντας να διαφημίσει την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό, παρέπεμψε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι από τις επενδύσεις που θα γίνουν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για ανυπόστατα μυθεύματα, αφού ούτε μία ιδιωτικοποίηση, όλα τα χρόνια που γίνονται ιδιωτικοποιήσεις, συνοδεύτηκε έστω και με μία νέα θέση εργασίας. Αντίθετα, κάθε ιδιωτικοποίηση σήμαινε απολύσεις, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας.

Σύμφωνα με τον Σ. Κεδίκογλου, για ιδιωτικοποίηση «υπάρχουν τα λιμάνια. Υπάρχουν τα αεροδρόμια. Και υπάρχουν, φυσικά, τα μεγάλα οδικά έργα που ξαναξεκινούν», ενώ, όπως είπε, «έχουν μπει στην τελική ευθεία και ο ΟΣΕ και τα λιμάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ