Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σε νέες διαδηλώσεις καλούν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»

ΚΑΪΡΟ.--

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι που πραγματοποιούσαν νέες διαδηλώσεις και υποστηρικτών της μεταβατικής, υπό το στρατό, κυβέρνησης. Στα επεισόδια, όπως έγινε γνωστό, επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση χημικών. Παράλληλα οι ΗΠΑ κάλεσαν τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου να σταματήσει τις «πολιτικές συλλήψεις και κρατήσεις», στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της επίλυσης της κρίσης, χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία αναφορά στον Μ. Μούρσι.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες την πρόθεσή της να προχωρήσει από τη Δευτέρα, σε διάλυση των συγκεντρώσεων των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που απαιτούν επαναφορά του Μ. Μούρσι στην εξουσία και ανατροπή «των τετελεσμένων του πραξικοπήματος», όπως χαρακτηρίζουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τους επικεφαλής τη αιγυπτιακής κυβέρνησης, η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί, το μήνα του Ραμαζανιού, στους διαδηλωτές τελείωσε και η απόφαση για να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις είναι πλέον ειλημμένη.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κίνηση επέμβασης κατά των διαδηλωτών, με την κυβέρνηση να δείχνει ότι παρατείνει την ανοχή της, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών, καθώς όποια βίαιη διάλυση των συγκεντρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία και να πλήξει το προφίλ της μεταβατικής κυβέρνησης, σε σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στη χώρα. Οι οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πλευρά τους εξακολουθούν να καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν «μέχρι το τέλος», ακόμα και αν έχουν ένα εκατομμύριο «μάρτυρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ