Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Νέα διάσκεψη «το συντομότερο» στη Γενεύη στηρίζει η Μόσχα

MOΣΧΑ.--

Η Ρωσία επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία το συντομότερο δυνατόν, αλλά θεωρεί απίθανο αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβρη, καθώς θα είναι μία περίοδος μεγάλης διπλωματικής κινητικότητας, δήλωσε χτες στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Οπως εκτίμησε ο Ρώσος αξιωματούχος, στο τέλος τρέχοντος μηνός αναμένεται να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για την προετοιμασία της αποκαλούμενης «Διάσκεψης της Γενεύης 2» με στόχο μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και Σύρους αντικαθεστωτικούς, σημειώνοντας ότι η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί και τη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες (παρά την αντίδραση της Ουάσιγκτον).

Ως γνωστόν, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι η διάσκεψη, η οποία έχει καθυστερήσει πολύ να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει να διοργανωθεί «το συντομότερο δυνατόν» δίχως, εντούτοις,να καταλήξουν σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Γκατίλοφ, στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης παρουσίασαν στην Αγκυρα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Συρία στην περίπτωση που καταφέρουν να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης Ασαντ. Μεταξύ άλλων πρότειναν τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών οργανώσεων, την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών ασφαλείας και τη σύνταξη ενός «νέου» συντάγματος στη βάση εκείνου που ίσχυε... τη δεκαετία του '50, το οποίο μετά θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Σήμερα (Τετάρτη) στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσουν στην Κωνσταντινούπολη με περισσότερες λεπτομέρειες τον υποτιθέμενο «οδικό χάρτη» για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, ενώ οι δυνάμεις του συριακού στρατού ισχυροποιούν τον έλεγχο στρατηγικών, κεντρικών περιοχών της χώρας και πέριξ της πρωτεύουσας, Δαμασκού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ