Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας - Φιλιππίνων

Οξύνεται η ένταση στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, καθώς Φιλιππίνες και Κίνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις διεκδικήσεις τους στην περιοχή. Η Κίνα με αιχμή τις διεκδικήσεις τόσο των Φιλιππίνων και των Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισίας και Ταϊβάν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όσο και της Ιαπωνίας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα έχει σκληρύνει τη ρητορική της, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι συγκεκριμένες περιοχές της ανήκουν. Χαρακτηρίζει αβάσιμες νομικά και ιστορικά τις διεκδικήσεις των γειτόνων της και διαμηνύει ότι δε θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα έχει μπει για τα καλά στην κούρσα των εξοπλισμών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με αιχμή τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Στη βάση της αναδιάταξης και του εκσυγχρονισμού της πολεμικής της μηχανής, η Κίνα μόνο για το 2012 αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 7,8% και συνολικά κατά 175% από το 2003. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ υπεραμύνθηκε της ιδιαίτερης βαρύτητας που δίνει το Πεκίνο στους εξοπλισμούς και περισσότερο στο ναυτικό, λέγοντας ότι η χώρα έχει στόχο να γίνει δύναμη στη θάλασσα, με στόχο να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και την «ειρήνη». Η Κίνα διαμηνύει ότι στόχο έχει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τους γείτονές της, και «καμία πρόθεση» να διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή. Παράλληλα, έχει καλέσει επανειλημμένως τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στα συγκεκριμένα ζητήματα, υποδαυλίζοντας τις αντιθέσεις.

Στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ θέλει η Μανίλα

Νερό στο μύλο του ανταγωνισμού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα έριξε πρόσφατα η αποκάλυψη της πρόθεσης των Φιλιππίνων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα ενισχυμένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο όπως υποστηρίζουν την αντιμετώπιση της «κινεζικής επιθετικότητας» στην περιοχή. Η δήλωση ήρθε σε μία περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, με αιχμή τις διαφιλονικούμενες περιοχές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δε διανύουν την ηρεμότερη φάση τους, αντίθετα η ένταση κλιμακώνεται, δεδομένων των σημαντικών ναυτικών συμφερόντων που διακυβεύονται στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τις εκτιμήσεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, που θεωρείται ότι παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Η πρόταση για αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες υποστηρίζεται με το επιχείρημα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να αποκτήσει μία ελάχιστη αξιοπιστία στην άμυνά της, προκειμένου να διασφαλίσει τα εδάφη της, σε μία περίοδο που οι Φιλιππίνες επίσης προχωρούν σε εκσυγχρονισμό του στρατεύματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 10 μέρες, σε λιμάνι των Φιλιππίνων έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας η φρεγάτας «BRP Ramon Alcazar» που εξοπλίστηκε με σύγχρονα όπλα και συστήματα ραντάρ αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Φιλιππίνες έχουν θέσει στόχο παράλληλα με την Κίνα, τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, με το θερμόμετρο στην περιοχή να ανεβαίνει επικίνδυνα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή του Ειρηνικού, που είναι εδώ και καιρό στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ