Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΠ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Ισχνή ανάκαμψη πάνω στα συντρίμμια του λαού

Πανηγυρίζουν για τα στοιχεία του β' τρίμηνου και ετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Ακόμα και αυτές οι ισχνές διακυμάνσεις στην εξέλιξη του ΑΕΠ στηρίζονται στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία των λαών στα κράτη μέλη της ΕΕ
Ακόμα και αυτές οι ισχνές διακυμάνσεις στην εξέλιξη του ΑΕΠ στηρίζονται στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία των λαών στα κράτη μέλη της ΕΕ
Η ελεγχόμενη χρεοκοπία μιας χώρας, με δάνεια από το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν είναι δεδομένο ότι θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προθέσεις, τους συμβιβασμούς και τους σχεδιασμούς των αστικών επιτελείων, αφού το βάθος της κρίσης και οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί είναι αυτοί που καθορίζουν τις εξελίξεις, όσο δεν επεμβαίνει καθοριστικά ο λαϊκός παράγοντας.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μελέτη του οίκου αξιολόγησης «Moody's», σύμφωνα με την οποία, οι χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν είναι προφυλαγμένες από τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Η μελέτη του καπιταλιστικού οίκου καλύπτει μια περίοδο 30 ετών -από το 1983 μέχρι το 2012- και αφορά 168 χώρες, εκ των οποίων οι 114 στηρίχθηκαν οικονομικά από το ΔΝΤ.

Στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, συμπεραίνει ο «Moody's». Αυτόν το λόγο επικαλείται ο οίκος για να μην αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα χωρών όταν λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ. Μάλιστα, κατά την περίοδο που εξετάζεται στη μελέτη, οι χρεοκοπίες είναι διπλάσιες για τις χώρες που στηρίζονταν από προγράμματα του Ταμείου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες οι οποίες προσφεύγουν στο Ταμείο για βοήθεια αντιμετωπίζουν περισσότερους «παράγοντες κινδύνου», οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέτηση πληρωμών εκ μέρους τους, όπως είναι μια τραπεζική κρίση ή ένα «πολύ υψηλό» δανειακό βάρος. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε στα τέλη του 2001, ενώ για πολλά χρόνια λάμβανε δάνεια από το ΔΝΤ. Σήμερα, περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα μέλη της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) λαμβάνουν βοήθεια από το ΔΝΤ.

Βλέπουν αναιμική ανάπτυξη

Σύμφωνα εξάλλου με τις προβλέψεις οικονομολόγων στο «Bloomberg», το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί το β' τρίμηνο του 2013 κατά 0,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το α' τρίμηνο, παραμένει όμως πίσω από τους ομολόγους της στο «G7». Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι η ανάκαμψη από την κρίση είναι αναιμική και ότι χώρες που δεν μπήκαν στην κρίση, δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στη Γερμανία, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ανάπτυξη της τάξης του 0,7% το β' τρίμηνο του 2013 μετά από μια αδύναμη εκκίνηση το α' τρίμηνο (+0,1%). Είναι η ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οικονομολόγοι σημειώνουν ότι αυτοί οι ρυθμοί είναι δύσκολο να διατηρηθούν και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς μέρος της μεγέθυνσης του ΑΕΠ που σημειώθηκε έως τον Ιούνη, προήλθε από δραστηριότητες που αναβλήθηκαν το α' τρίμηνο λόγω κακοκαιρίας, πλήττοντας τη βιομηχανική και κατασκευαστική παραγωγή. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ το β' τρίμηνο ανέρχεται στο 2,9%, έναντι ανάπτυξης 1,7% που σημείωσαν οι ΗΠΑ και 2,6% η Ιαπωνία.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Η ανάπτυξη αυτή ακολουθεί δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του «Dow Jones Newswires» είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μόλις 0,2% τριμηνιαία ανάπτυξη. Οι επενδύσεις από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις συνέχισαν να έχουν πτωτική πορεία, υποχωρώντας 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο.

Παράταση στα παζάρια για συμβιβασμό

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ζήτησε «να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να εξελιχθούν», παραπέμποντας για αργότερα την όποια συζήτηση για νέα απομείωση του χρέους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ζήτησε επί της ουσίας επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και για την έκθεση της Bundesbank ανέφερε ότι «επισήμανε κινδύνους που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο». Σε άλλο σημείο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι Γερμανοί καταλαβαίνουν πως το ευρώ για μας, ως εξαγωγική χώρα, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα».

Στις ΗΠΑ τέλος, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας «θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά το τρέχον έτος» ως προς την απόφασή τους για επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, εκφράζοντας ανησυχία για νέο «πάγωμα» της οικονομίας, αν η Fed σταματήσει απότομα να κόβει χρήμα. Ο ίδιος είπε πως η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κάνει την πρώτη μείωση του προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων, οποιαδήποτε στιγμή έως το τέλος του έτους, αλλά η απόφαση δεν έχει «κλειδώσει» για το Σεπτέμβρη.

Τόνισε ότι η αρχική μείωση θα είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας και πως οι αξιωματούχοι θα πρέπει να κάνουν προσαρμογές ανάλογα με τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ