Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
«Aνάβουν τα αίματα » ενόψει και εκλογών
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ

Από διαδήλωση ενάντια στην απελευθέρωση του δικτάτορα, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Σαντιάγο

Associated Press

Από διαδήλωση ενάντια στην απελευθέρωση του δικτάτορα, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο στο Σαντιάγο
Στην «αντεπίθεση» πέρασαν όλες εκείνες οι πλευρές, που είχαν καταφέρει μέχρι την Τρίτη, να έχουν «στριμώξει στη γωνία» τον πρώην Χιλιανό δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, αφού πλέον ο άνεμος της απελευθέρωσης για λόγους υγείας είναι έτοιμος να συμπαρασύρει τα πάντα. Και το κυριότερο, να αφήσει μια πίκρα στο στόμα σε όσους είχαν κατορθώσει να τον καθηλώσουν για 15 μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό, έστω και στη βρετανική πρωτεύουσα και ανέμεναν την έκδοσή του στην Ισπανία, ώστε να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μερικά από τη σωρεία των εγκλημάτων που τον βαρύνουν για 17 χρόνια της στυγνής και βάρβαρης διακυβέρνησής του.

Πρώτα από όλους, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάθαρ Γκαρθόν ζήτησε χθες να υποβληθεί ο Πινοτσέτ σε νέες ιατρικές εξετάσεις, από Ισπανούς γιατρούς. Ο Γκαρθόν, ο Ισπανός δικαστής που κίνησε τη διαδικασία για τη σύλληψη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ζήτησε να υποβληθεί ο πρώην δικτάτορας της Χιλής σε νέες ιατρικές εξετάσεις, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να διαβιβάσει την αίτησή του στο Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος είχε αποφανθεί ότι ο 84χρονος στρατηγός δεν μπορεί να δικαστεί, αφού, σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, η κατάσταση της υγείας του δεν το επιτρέπει, όπως ανακοίνωσαν χθες δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Γκαρθόν εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του Στρο, να μην ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων και να τα κρατήσει μυστικά και ζήτησε νέες ιατρικές εξετάσεις, αυτή τη φορά από γιατρούς που θα διοριστούν από ισπανικά δικαστήρια. Παράλληλα, εμμένει στο αίτημά του, για έκδοση του Πινοτσέτ.

Σε ένα άλλο μέτωπο, η Διεθνής Αμνηστία, η διεθνής οργάνωση, πιέζει τη βρετανική κυβέρνηση και κάνει έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να εναντιωθούν στην αναχώρηση του Πινοτσέτ από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Στη σκιά του δικτάτορα οι εκλογές

Το μείζον θέμα, που έχει ανακύψει, είναι η ασάφεια που έχει προκληθεί, εξαιτίας της αδιαφάνειας στην εν λόγω απόφαση για απελευθέρωση του δικτάτορα για λόγους υγείας, καθώς ο Στρο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την έκδοση, το πόρισμα των ιατρικών εξετάσεων, από το οποίο προκύπτει ότι η κατάσταση της υγείας του πρώην δικτάτορα δεν του επιτρέπει να δικαστεί, πρέπει να τηρηθεί μυστικό. Αλλά, ενώ ο Στρο κάλεσε τις χώρες, που έχουν ζητήσει την έκδοσή του, να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους για την απόφαση, οι ενδιαφερόμενες χώρες παραπονούνται ότι οι θέσεις τους θα υπονομευτούν σοβαρά από το γεγονός ότι δε γνωρίζουν τι περιέχει το πόρισμα των εξετάσεων.

Εκτός, λοιπόν, του Γκαρθόν, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες ότι διαβίβασε στη βρετανική κυβέρνηση το αίτημα Γάλλου δικαστή που θέλει να ανακρίνει τον Πινοτσέτ. Το Βέλγιο, επίσης, ζήτησε από τη Βρετανία να κάνει σαφή την απόφασή της για το εάν θα αφήσει ελεύθερο τον Πινοτσέτ, ενώ η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη βρετανική απόφαση.

Η μόνη πλευρά που δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την επικείμενη απελευθέρωση του Πινοτσέτ, είναι η χιλιανή κυβέρνηση, αλλά πολλοί δικηγόροι στη νοτιοαμερικανική χώρα προωθούν τις δικές τους αγωγές και μηνύσεις εναντίον του. Πάντως, ο δικτάτορας θα καταφέρει ακόμη μία φορά να επισκιάσει την πολιτική ζωή της χώρας, αφού την Κυριακή γίνεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, όπου και η μάχη ανάμεσα στο σοσιαλιστή Ρικάρντο Λάγος και τον πρώην σύμβουλο του Πινοτσέτ Χοακίν Λαβίν. Ο «κεντροαριστερός» συνασπισμός του Λάγος έχει κερδίσει και τις δύο προεδρικές εκλογές από τότε που παραιτήθηκε ο Πινοτσέτ, με τους Χριστιανοδημοκράτες συμμάχους του να βρίσκονται τώρα στο προεδρικό μέγαρο - και αναμενόταν ότι το ίδιο θα γίνει κι αυτή τη φορά.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, όμως, τον περασμένο μήνα, ο Λαβίν τα πήγε απροσδόκητα καλά και οι πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν τώρα να αναδειχτεί αυτός νικητής. Η επιτυχία του Λαβίν αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι πήρε αποστάσεις από τον Πινοτσέτ. Ομως, οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η επιστροφή του πρώην δικτάτορα στη χώρα του μπορεί να βλάψει τον άλλοτε σύμβουλό του, ξυπνώντας στο λαό μνήμες από τη δικτατορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ