Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε «ομηρία» το δικαίωμα στην πραγματική μόρφωση

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκανε χτες το μεσημέρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικοί του Λεκανοπεδίου με αφορμή τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών. Παράλληλα με την εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει μια σκληρά ταξική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ένα ελιτίστικο και ταγμένο στην εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση γενικό λύκειο και μια υποβαθμισμένη συνδεδεμένη άμεσα με την εκμετάλλευση κατάρτιση, στο επαγγελματικό λύκειο. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, την ερχόμενη βδομάδα, ωστόσο οι σοβαρές αντιδραστικές αυτές αλλαγές μένουν έξω από τις συζητήσεις που φουντώνουν αυτή την περίοδο, κάνοντας λόγο για «θερμό Σεπτέμβρη», για «σύγκρουση κυβέρνησης - ΟΛΜΕ» με χαρακτηριστικά αποπροσανατολιστικής κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας αρθρώνοντας κορόνες περί δικαιώματος των παιδιών στην Παιδεία και περί ανοιχτών σχολείων. «Το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό. Δεν μπορεί όμως η άσκηση του δικού σου δικαιώματος να στερεί τα δικαιώματα των άλλων. Δεν μπορείς να στερείς το δικαίωμα στην Παιδεία, δεν μπορείς να κρατάς κλειστά τα σχολεία», είπε ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός, προκαλώντας αφού η κυβέρνηση επιτίθεται ευθέως στο δικαίωμα στην πραγματική Παιδεία και η σχολική χρονιά ξεκινά με λιγότερα σχολεία και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Εκτιμώντας δε ότι το κλίμα αυταρχισμού από πλευράς της κυβέρνησης η οποία πριν δυο μήνες επιστράτευσε τους εκπαιδευτικούς με τη σκέψη και μόνο ότι θα απεργήσουν ...θα πιάσει τόπο, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δεν θα δεχτεί καταστάσεις ανάλογες, όπως αυτές που είχαμε τον περασμένο Μάιο, όταν η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επαναλαμβάνω, θέλω να ελπίζω, θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών δεν θα δεχθεί μια απόπειρα καταστάσεων ομηρίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ταύτισε το σκηνικό που περιγράφεται για «θερμό Σεπτέμβρη» με σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στην επίθεση που δέχεται το μορφωτικό δικαίωμα και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταργήσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στην εκπαίδευση, θα καθοριστεί μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ