Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις πιο άμεσης επέμβασης με... χημικό κατηγορητήριο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέο κλίμα, για την κλιμάκωση της εξελισσόμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία με πιο άμεσο τρόπο, επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι ισχυρισμοί συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων πως μέσα στο περασμένο 24ωρο σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι σε ανατολικά προάστια και περίχωρα της Δαμασκού από τοξικά, νευροπαραλυτικά αέρια που υποστηρίζουν πως χρησιμοποίησε ο συριακός στρατός.

Οι καταγγελίες αυτές εμφανίζονται σε μια κρίσιμη καμπή της επέμβασης στη Συρία, κατά την οποία οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στα πεδία των μαχών φαίνονται «στριμωγμένες» και από τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Λατάκεια και από τις επιθέσεις Κούρδων της Συρίας (κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ), οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνουν ανοιχτά τις συγκρούσεις με αντικαθεστωτικές εξτρεμιστικές ομάδες ισλαμιστών όπως η «Αλ Κάιντα για Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» και το «Μέτωπο Αλ Νουσράτ».

Επιπλέον, οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό εμφανίζονται μόλις λίγες μέρες από την άφιξη στη Συρία της 20μελούς ομάδας διεθνών επιθεωρητών του ΟΗΕ για Χημικά Οπλα με επικεφαλής τον Σουηδό Ακε Σέλστρομ, γεγονός που επισημάνθηκε χτες και από τον εκπρόσωπο του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απέρριψε ως ψευδείς και χαλκευμένες πληροφορίες τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών «Λαϊκών Συντονιστικών Επιτροπών» και του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για «σφαγή εκατοντάδων έως και 1.300 αμάχων» κυρίως στην ανατολική και δυτική Γούτα χτες τα ξημερώματα με τοξικά αέρια από την συριακή πολεμική αεροπορία.

«Η Συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη Συρία και τη Διεθνή Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής σε ορισμένες περιοχές της Συρίας δεν ευχαρίστησε τους τρομοκράτες και τις χώρες που τους στηρίζουν, γι' αυτό και εμφανίστηκαν με νέους, ψευδείς ισχυρισμούς για τη χρήση τοξικών αερίων από το στρατό στα περίχωρα της Δαμασκού...» ανέφερε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανταπόκριση του κρατικού συριακού πρακτορείου SANA, σημειώνοντας ότι «ο συριακός στρατός ποτέ δε θα χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής κατά του συριακού λαού και στην περίπτωση που υπήρχαν τέτοια όπλα».

Είναι προφανές ότι δε θα είχαν κανένα όφελος από μία τέτοια (σαφώς εγκληματική) ενέργεια τόσο η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ όσο και ο συριακός στρατός, καθώς αυτό θα έδινε «πλεονέκτημα» στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ενώ από την άλλη θα χρησιμοποιούνταν ως πρόσχημα για ποικιλόμορφη επέμβαση από την πανσπερμία ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που καραδοκούν για «δράση» (πότε στο πλαίσιο λυκοσυμμαχιών, πότε στην αρένα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων).

Από την άλλη, προϊδεάζει η δήλωση του Ζορζ Σάμπρα, ηγετικού στελέχους του αντικυβερνητικού «Εθνικού Συριακού Συνασπισμού» χτες από την Κωνσταντινούπολη πως «η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν το συριακό λαό».

Διεθνείς αντιδράσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Σαουδική Αραβία ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, απαιτώντας «μία ξεκάθαρη απόφαση για να τερματιστεί εδώ η ανθρώπινη τραγωδία», αλλά και τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στη χτεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αρχικά είχε ως αποκλειστικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Τελικά, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση (μιας κεκλεισμένων των θυρών) έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία στις 22.00 χτες βράδυ.

Η Βρετανία, εμφανίστηκε έτοιμη να θέσει το ζήτημα στο ΣΑ του ΟΗΕ με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ να εκτιμά πως εάν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων «τότε θα πρόκειται για ακραία κλιμάκωση της κρίσης».

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, δήλωσε πως το ζήτημα θα πρέπει «να διερευνηθεί άμεσα και σε βάθος», εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία για τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων».

Στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε πως «εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες θα πρόκειται για θηριωδία άνευ προηγουμένου».

Στη Ρωσία, σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνει πως οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στα προάστια της Δαμασκού ήταν «μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε άμεση αποστολή των παρατηρητών χημικών όπλων του ΟΗΕ στην επίμαχη περιοχή ώστε να εξακριβωθούν οι κατηγορίες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις πληροφορίες ζητώντας διερεύνηση από τον ΟΗΕ. Επιπροσθέτως, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AP, επικαλούμενο επιστολή που απέστειλε στις 19 τρέχοντος μηνός στο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ελιοτ Εντζελ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του αμερικάνικου στρατού, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, καταγράφονται οι «δισταγμοί» της κυβέρνησης Ομπάμα για μία άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία «επειδή, εάν ανέβαιναν στην εξουσία οι νυν αντικαθεστωτικές δυνάμεις, δεν θα υποστήριζαν τα αμερικανικά συμφέροντα».

Στην ίδια επιστολή, ο στρατηγός Ντέμπσεϊ θεωρεί ως εφικτό ένα συντριπτικό πλήγμα της συριακής πολεμικής αεροπορίας από τα αμερικανικά αεροπλάνα διαβλέποντας ωστόσο ότι αφενός αυτό θα άλλαζε τα δεδομένα προς όφελος των αντικαθεστωτικών, απ' την άλλη όμως θα «βύθιζε» τις ΗΠΑ σε «έναν ακόμη πόλεμο με τους Αραβες...χωρίς εμφανή στρατηγική για ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ