Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Καταστολή και δήθεν ευαισθησία των ιμπεριαλιστών

Συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ

ΚΑΪΡΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η καταστολή στην Αίγυπτο και οι συλλήψεις ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει η μεταβατική κυβέρνηση που στηρίζεται από το στρατό και εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης στην ενδοαστική κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη και πληρώνει με το αίμα του ο λαός. Μετά τη σύλληψη του πνευματικού ηγέτη Μοχάμεντ Μπαντίε, ήρθαν να προστεθούν την Τετάρτη δύο ακόμα συλλήψεις ηγετικών στελεχών. Πρόκειται για τους Σαφουάτ Χεγκάζι, ισλαμιστή κληρικό, με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία, ο οποίος συνελήφθη στα σύνορα με τη Λιβύη και τον Μουράντ Αλί, εκπρόσωπο του πολιτικού βραχίονα των Μουσουλμάνων στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για την Ιταλία.

Παρεμβάσεις ΕΕ και ΗΠΑ

Πάντως οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και η δήθεν ...ευαισθησία για το αιματοκύλισμα του λαού προκαλεί το ενδιαφέρον διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως και της ΕΕ. Σε χτεσινή συνεδρίαση, στις Βρυξέλλες, των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, πέρα από τα διάφορα υποκριτικά περί «αυτοσυγκράτησης» και «δημοκρατικής λύσης», ή της «δυσανάλογης χρήσης βίας από το στρατό», αποφασίστηκε να ανασταλεί η «βοήθεια» σε στρατιωτικό υλικό και να συνεχιστεί ταυτόχρονα η λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια», που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το λαό, αλλά πρόκειται για ενίσχυση των Αιγυπτίων καπιταλιστών που απολαμβάνουν προνομιακές σχέσεις με το ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στο λαό της Αιγύπτου. «Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις πράξεις βίας και αποτιμούμε ότι οι ενέργειες που έγιναν πρόσφατα από τους στρατιωτικούς ήταν δυσανάλογες. Καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στη βία», πρόσθεσε.

Τη διάθεση της συγκυβέρνησης να είναι παρούσα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που σημείωσε ότι «το κείμενο των συμπερασμάτων, ως σημείο σύνθεσης και ισορροπίας, επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει τις δικές της πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για μας, όλα αυτά έχουν πρόσθετη σημασία, λόγω της παρουσίας στην Αίγυπτο των ελληνικών κοινοτήτων και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».

Και οι ΗΠΑ που δε θέλουν να εκτεθούν ότι υποστηρίζουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εμφανίζονται να επανεξετάζουν το ζήτημα της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που δίνουν στην Αίγυπτο. Το θέμα απασχόλησε χτες τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την οποία συγκάλεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με διαρροές, τα δήθεν «σκληρά μέτρα» που πήρε είναι η αναστολή κάποιων γυμνασίων με τον αιγυπτιακό στρατό και η αναστολή της πώλησης 4 αεροσκαφών «F-16», αλλά το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας παραμένει ανοιχτό και υποτίθεται θα εξαρτηθεί «από τις πράξεις και όχι τα λόγια» της μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ, στα πλαίσια της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή, χορηγούν σε ετήσια βάση 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στο στρατό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Από την πλευρά της «μεταβατικής κυβέρνησης» της Αιγύπτου, ο πρωθυπουργός Χαζέμ Αλ Μεμπλαουί σημείωσε ότι τυχόν ακύρωση ή περικοπή της αμερικανικής βοήθειας, «θα ήταν ένα κακό μήνυμα και θα επηρεάσει το στρατό για λίγο», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το Κάιρο θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτήν.

Ισραήλ: Παράλογες οι δηλώσεις του Ερντογάν

«Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι παράλογες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να εμπλακεί στη σύγκρουση στην Αίγυπτο, όπου όλο το προηγούμενο διάστημα στηρίζει ανοιχτά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, δήλωσε την Τρίτη, στην εφημερίδα «Ζαμάν», ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την καθαίρεση του Αιγύπτιου Προέδρου Μόρσι από το στρατό.

Προς απελευθέρωση ο Μουμπάρακ, προς δίκη ο Μπαραντέι

Εντολή για την απελευθέρωση του Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε αιγυπτιακό δικαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι ο 85χρονος πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου μπορεί να βγει από τη φυλακή τις αμέσως επόμενες μέρες απαλασσόμενος από τις κατηγορίες για διαφθορά.

Από την άλλη, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της «μεταβατικής κυβέρνησης», Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ανακοινώθηκε ότι θα δικαστεί στις 19 Σεπτέμβρη για «προδοσία της εθνικής εμπιστοσύνης». Ο συγκεκριμένος πολιτικός που έχει καλές σχέσεις με τους ιμπεριαλιστές βρίσκεται στη Βιέννη, όπου διατηρεί σπίτι και δεν αποκλείεται να ετοιμάζεται για να διαδραματίσει ρόλο εφεδρείας για το μέλλον της αστικής διαχείρισης στην Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ