Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τραπεζική «εθνικοποίηση» των συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων

Στις 19 Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος που προβλέπει πως οι κρατικοί αξιωματούχοι και βουλευτές της χώρας δεν μπορούν να έχουν στο εξής τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, ενώ πρέπει να αιτιολογήσουν και το πώς απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, εφόσον τέτοια υπάρχουν.

Ο νόμος αφορά 1,7 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, που από τα ρωσικά ΜΜΕ χαρακτηρίζονται ως «η εθνική ελίτ». Ανάμεσα στις ερμηνείες που δίνονται είναι πως η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, που έλαβε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει να μην πέφτουν κάτω από «ξένη εξάρτηση» όσοι λαμβάνουν κρατικές αποφάσεις και διαχειρίζονται κρατικές υποθέσεις. Ενώ υπάρχει και η εκτίμηση πως επιχειρείται η «εθνικοποίηση» των συμφερόντων της ρωσικής ελίτ, κι η οριοθέτηση αυτών των συμφερόντων εντός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία χρόνια η ρωσική ηγεσία έχει εντείνει την προσπάθειά της να βάλει τέλος στην χρηματοδότηση πολιτικών και κρατικών παραγόντων από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, έχει περάσει και νόμο που θέτει εμπόδια και στη χρηματοδότηση των λεγόμενων «Μη κυβερνητικών οργανώσεων» από το εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα στο φως ήρθε υπόθεση χρηματοδότησης του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», με συνολικά 65 εκατομμύρια ρούβλια από μεγάλες ρωσικές εταιρείες, που ωστόσο χρησιμοποίησαν ίδρυμα του εξωτερικού για να κάνουν τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Το ζήτημα προκάλεσε τη παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, που ζήτησε την παρέμβαση των διωκτικών αρχών.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ