Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαναλήψεις ανθυγιεινής πολιτικής

Οταν στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ζήτησε τη βελτίωση της όψης των νοσοκομείων, η απάντηση που πήρε ήταν το ερώτημα «αν προλαβαίνουμε μέχρι τις εκλογές;». Κατά τ' άλλα, περίσσεψαν τα λόγια για το κοινωνικό αγαθό της υγείας

Μια συρραφή των μέχρι τώρα ανακοινώσεων του υπουργείου Υγείας ήταν η εισήγηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα στο Υπουργικό Συμβούλιο με επιμέρους παρεμβάσεις που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποτυπώνουν την πρακτική της συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών.

Στην εισήγηση, μεταξύ των άλλων, παρουσιάστηκε - και τονίστηκε απ' τον υπουργό Υγείας στις δηλώσεις του - η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ομως τα νοσοκομεία αυτά λειτουργούν μόνο μερικώς, ενώ και αυτή η υποτυπώδης λειτουργία στοίχισε τη συρρίκνωση και διάλυση δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη και του Νομαρχιακού στη Λάρισα, καθώς στηρίχτηκε στη μεταφορά κλινικών από αυτά τα νοσοκομεία. Παρά την υπολειτουργία των δυο νοσοκομείων, ο Λ. Παπαδήμας ανακοίνωσε ότι θα μπουν στο σύστημα εφημεριών το Φλεβάρη. Την ώρα που ο ίδιος έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο Τύπος αποκάλυπτε ότι το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας -που αποψιλώθηκε χάριν του Πανεπιστημιακού - είχε μείνει από πετρέλαιο.

Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία Χανίων, Ρόδου και Καλαμάτας, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, με ορίζοντα την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης, θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία Σερρών, Αλεξανδρούπολης, αλλά και οι πτέρυγες Κορίνθου, Σπάρτης και Τρίπολης.

Επιπλέον, ο Λ. Παπαδήμας επανέλαβε την ανακαίνιση των 700 κλινών σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής - στον «Ευαγγελισμό» δεν έχουν ολοκληρωθεί και ασθενείς νοσηλεύονται στα σαλονάκια.

Πανεπιστημιακό το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι

Το νέο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι έχει αποφασιστεί να είναι πανεπιστημιακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη βδομάδα σε σύσκεψη συναρμοδίων υπουργών με άλλους επιτελείς θα αποφασιστούν λεπτομέρειες για τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Στις ίδιες προεκλογικές ανάγκες μπήκαν και προσλήψεις των νοσοκομείων, καθώς αναφέρθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι 11.000 προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία όταν είναι κενές πάνω από 20.000 θέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις γίνονταν με το σταγονόμετρο.

Ταυτόχρονα, οι προσλήψεις αυτές πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο ομηρίας, καθώς μόνο οι 5.000 είναι μόνιμες, ενώ οι υπόλοιπες είναι επιδοτούμενες απ' τον ΟΑΕΔ με εντεκάμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις.

Ακόμα, ως επίτευγμα παρουσιάστηκε η ρύθμιση να παίρνουν τα νοσοκομεία την επιχορήγηση των ταμείων όταν τα ασφαλιστικά ταμεία αργούν να πληρώσουν τα νοσήλια προς τα νοσοκομεία.

Οταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά την εισήγηση έθεσε το θέμα της βελτίωσης της εικόνας των νοσοκομείων και να μπει τάξη σε αυτά, αυτό που ακούστηκε ήταν αν μπορούν να προλάβουν ως τις εκλογές. Κι εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σταμάτησε η συζήτηση.

  • Η ΝΔ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει κακόγουστη φάρσα την ευφορία του απολογισμού της κυβέρνησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ