Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τη Δευτέρα η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ

Απεργίες αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών

Με αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι περισσότερες από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας που συζήτησαν την πορεία των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Τη Δευτέρα, 9 Σεπτέμβρη, γίνεται στην Αθήνα η Γνική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό και τη μορφή του αγώνα. Τόνισαν την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη, ώστε να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο που τσακίζει τη μόρφωση των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, για να μην περάσει καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, για επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επικέντρωσαν στις προϋποθέσεις, ώστε ο αγώνας να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός. Ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη ο αγώνας να βάλει στο επίκεντρο τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, την κοινή δράση με εργαζόμενους, γονείς, μαθητές, με όλο το λαό. Επισήμαναν, τέλος, ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες βρίσκονται στην ίδια όχθη με τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υπηρετούν την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Η εικόνα από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ είναι η παρακάτω (τα στοιχεία σε ορισμένες ΕΛΜΕ είναι κατά προσέγγιση, μια και δεν έγινε καταμέτρηση):

-- Σε 69 ΕΛΜΕ πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση (σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ). Στις ΕΛΜΕ αυτές συμμετείχαν 11.327 εκπαιδευτικοί, σε σύνολο περίπου 80 χιλιάδων. Συνολικά, πήραν μέρος στις ψηφοφορίες περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί. Σημειώνουμε ότι στις Γενικές Συνελεύσεις του Μάη συμμετείχαν πάνω από 20 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα, για την κλιμάκωση της πάλης, παίρνοντας υπόψη τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις, στην απεργία, στα συλλαλητήρια, στον αγώνα, υπερψήφισαν 1.774 εκπαιδευτικοί, ενώ 5.886 εκπαιδευτικοί υπερψήφισαν την πρόταση ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για απεργία διαρκείας. Περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί ψήφισαν λευκό ή άλλες προτάσεις.

-- 8 ΕΛΜΕ δεν είχαν απαρτία και είτε θα αποφασίσει το ΔΣ, είτε θα γίνει επανάληψη της Γενικής Συνέλευσης.

-- 3 ΕΛΜΕ επρόκειτο να πραγματοποιήσουν χτες Γενική Συνέλευση, ενώ για τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία.

-- 60 ΕΛΜΕ αποφάσισαν 5ήμερες επαναλαμβανόμενες από 16 Σεπτέμβρη, ενώ 8 ΕΛΜΕ αποφάσισαν 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και κλιμάκωση της πάλης με νέες Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας. Οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ, όσον αφορά τη μορφή, είτε αποφάσισαν διάφορες άλλες απεργιακές μορφές, είτε δεν πλειοψήφισε καμία πρόταση.

-- Σε 4 ΕΛΜΕ υπερψηφίστηκε το πλαίσιο που πρότεινε το ΠΑΜΕ, ενώ σε πολλές ΕΛΜΕ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα, αλλά μόνο η μορφή πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ