Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Δεν ξεχνάμε ότι και ο Σημίτης υπέγραψε τον πόλεμο

 Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης
Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης
Στον ίδιο χώρο, που χρησιμοποιεί και η αμερικάνικη στρατιωτική βάση, δηλαδή στο αεροδρόμιο του Αραξου θα προσγειωθεί σήμερα το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Για το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής, αυτή η προσγείωση παίρνει συμβολικό χαρακτήρα, αφού ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπέγραψε ό,τι του ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ εις βάρος των λαών των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, θα προσγειωθεί σε έναν κατεξοχήν στόχο του κινήματος την τελευταία 20ετία και ειδικά από την έναρξη της επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία.

Μιλώντας για τη δράση αυτού του κινήματος, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας σημείωσε πως αγκαλιάστηκε από ένα τεράστιο πλήθος φορέων της πόλης, ολόκληρης της Πελοποννήσου και των γειτονικών νησιών, με κύρια αιτήματα, το άμεσο κλείσιμο της βάσης και την απομάκρυνση των πυρηνικών από τη χώρα. Ειδικά με την έναρξη της επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, το κίνημα αναπτύχθηκε σε δύο κύκλους - κατά τους οποίους η Πάτρα γνώρισε πολλές και μαζικές διαδηλώσεις και χιλιάδες κόσμου και φορέων συνυπέγραψαν τα αιτήματα - που έκλεισαν με την περικύκλωση της βάσης στις 3/10/99 και στις 5/12/99, ενώ ετοιμάζεται και νέος κύκλος κινητοποιήσεων που θα καταλήξει κι αυτός στην περικύκλωση της βάσης.

{2}Ο Δημήτρης Κοτσάνης πρόεδρος του τμήματος νοτιοδυτικήε Πελοποννησού του ΤΕΕ.
{2}Ο Δημήτρης Κοτσάνης πρόεδρος του τμήματος νοτιοδυτικήε Πελοποννησού του ΤΕΕ.
«Ενώ η κυβέρνηση αρνιόταν την ύπαρξη των πυρηνικών, κάτω από την πίεση και του κινήματος, αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξή τους στη χώρα μας. Βέβαια, λέει ότι εντάσσονται στα πλαίσια της άμυνας της χώρας, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η βάση του Αραξου και τα πυρηνικά είναι ενταγμένα στο νέο δόγμα και τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Στόχο έχουν την τρομοκράτηση των λαών της περιοχής και θα χρησιμοποιηθούν έτσι, όπως και χρησιμοποιήθηκαν και στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας», σημειώνει ο Γ. Χριστοδουλόπουλος. Ενώ για την επίσκεψη Σημίτη θα τονίσει ότι «το κίνημα ειρήνης δεν πρέπει να περιμένει πολλά πράγματα από αυτόν τον πρωθυπουργό. Εβαλε την υπογραφή του στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» και στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Είναι ενδεικτικό ότι το αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει θα προσγειωθεί στο χώρο της βάσης».

Ακόμη μία διάσταση των κινδύνων που υπάρχουν από τη λειτουργία της βάσης, μας έδωσε ο Δημήτρης Κοτσάνης , πρόεδρος του τμήματος Νοτιοδυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ. Διάσταση πασίγνωστη, που όμως φαίνεται να ανησυχεί τους πάντες εκτός από την ίδια την κυβέρνηση: «Τα πυρηνικά όπλα στη χώρα μας δε στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Εκτός όμως από αυτό είναι και άκρως επικίνδυνα, γιατί από τυχαία αιτία μπορεί να γίνει ολοκαύτωμα η ευρύτερη περιοχή». Αυτός ήταν και ένας ακόμη λόγος που η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετείχε μαζικά στο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε, ιδιαίτερα οι δήμοι και οι κοινότητες που συνορεύουν με τη βάση. Ο Δ. Κοτσάνης σημείωσε επίσης πως το ΤΕΕ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις φιλειρηνικές εκδηλώσεις, κάτι που θα πράξει και στο μέλλον.


Απο τις κινητοποιήσεις έξω απο τη βάση με τα πυρηνικά στον Αραξο
Απο τις κινητοποιήσεις έξω απο τη βάση με τα πυρηνικά στον Αραξο

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ