Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Μας αφορά όλους η διαχείρισή της

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στο μοναστήρι, που οδήγησαν σε παραίτηση του ηγούμενου και πάγωμα της έρευνας για τα οικονομικά σκάνδαλα

Την έντονη ανησυχία της για τη διακοπή της έρευνας του υπουργείου Οικονομικών στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Μονής Πάτμου εκφράζει η Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ) Πάτμου του ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Πάτμου εκφράζει «την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της Πάτμου για τα δρώμενα στο χώρο του Μοναστηριού και κατ' επέκταση στο χώρο της τοπικής κοινωνίας του νησιού. Το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Μονής Πάτμου, με όλες του τις παραμέτρους, δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Επί σειρά ετών, κάποιοι απ' τους μοναχούς της Μονής, λειτουργώντας αυθαίρετα και εξυπηρετώντας το δικό τους συμφέρον και κάποιων ημετέρων, ξεπουλούσαν τη μοναστηριακή γη, ποδοπατώντας κάθε ηθική αξία, αδιαφορώντας σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Συμπεριφορές τέτοιες στο χώρο της Εκκλησίας, πολλές φορές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και λόγω του θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπίσει η πολιτεία, θέτοντας στο απυρόβλητο με τους νόμους τους λειτουργούς της θρησκείας.

Ολα αυτά ήταν γνωστά στην τοπική μας κοινωνία, αλλά πιστεύουμε, κατά τη δική μας άποψη, σε μεγάλο βαθμό και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ομως ο αυταρχισμός, η νοοτροπία του "είμαστε πάνω από τους νόμους" που εκφράζεται απ' τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων, η ηθική του νέου Ηγουμένου, αλλά και η αγωνιστική διάθεση των συμπολιτών μας, δημιούργησαν νέα δεδομένα για την κάθαρση και την απονομή δικαιοσύνης, στις αρχές του καλοκαιριού του 1999. Το Πατριαρχείο και η πολιτεία λαμβάνοντας υπόψη και πιεζόμενοι απ' το "Φωνή λαού, οργή Θεού" έκαναν μια προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τα κακώς κείμενα.

Φθάσαμε δε στις μέρες μας, αρχές του 2000, που εντελώς απροκάλυπτα γίνεται προσπάθεια να γίνει συγκάλυψη των σκανδάλων.

- Αλήθεια τι γίνεται με τους πραγματογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών, γιατί σταμάτησε η έρευνά τους;

- Η Δικαιοσύνη προχωρά με αργούς ρυθμούς;

-Το Πατριαρχείο γιατί απαιτεί την παραίτηση του νυν ηγουμένου (ανθρώπου που συντέλεσε τα μέγιστα στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση των σκανδάλων);

- Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι γιατί άραγε "ανέκρουσαν πρύμνην" και "σφυρίζουν αδιάφορα";

Τελειώνοντας, δηλώνουμε ότι επικροτούμε τη στάση του δημάρχου, του επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, του Νομαρχιακού Συμβούλου Πάτμου καθώς και των απλών ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια σ' αυτές τις καταστάσεις.

Καλούμε την πολιτεία να επέμβει αποφασιστικά με γνώμονα την απονομή δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Τα οικονομικά εγκλήματα πρέπει να διωχτούν. Η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας πρέπει να γίνεται κάτω από το πρίσμα της επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων και όχι ιδιοτελών σκοπών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ