Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Στο δρόμο ο κόσμος της δουλιάς

Η πόλη της αξιοπρέπειας και του αγώνα «υποδέχτηκε» με μια μαχητική συγκέντρωση τον πρωθυπουργό της ανεργίας, που φτάνει αύριο

 

Δουλιά υπάρχει. Και τι δουλιά! Διαλύσεις των ήδη κλειστών εργοστασίων
Δουλιά υπάρχει. Και τι δουλιά! Διαλύσεις των ήδη κλειστών εργοστασίων
Με μια μαχητική συγκέντρωση, εργαζόμενοι και άνεργοι της Πάτρας ανέδειξαν, για άλλη μια φορά χθες, το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που μαστίζει χρόνια την περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, έκαναν τη δική τους αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αχαΐα, προκειμένου, μέσα από ρωμαϊκές φιέστες και συναντήσεις με «ημετέρους», να εμφανίσει μια πλαστή ειδυλλιακή εικόνα για την «ανάπτυξη» της πολύπαθης περιοχής.

Ομως, χθες το απόγευμα, τα πρόσωπα όσων συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πάλλονταν από οργή και αγανάκτηση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που τους οδηγεί μαθηματικά στην εξαθλίωση, διαδηλώνοντας, για άλλη μια φορά, την απόφασή τους να αντισταθούν, παλεύοντας για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Πουθενά δεν υπήρχαν πλαστικά σημαιάκια και «εκσυγχρονιστικές» κονκάρδες σαν αυτές που θα πουλάνε σήμερα οι μικροπωλητές στους μεταφερόμενους «Πατρινούς» από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Κορινθία. Στη χτεσινή συγκέντρωση πήραν μέρος οι κάτοικοι της αληθινής Πάτρας: Της Πάτρας της ανεργίας, της ανέχειας, της υποαπασχόλησης και του μαρασμού. Και γι' αυτό όλοι φώναζαν το ίδιο πράγμα, πως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί». Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία μαθητών, φοιτητών, νέων εργαζόμενων και ανέργων, οι οποίοι ένωναν τη φωνή τους, τονίζοντας πως «εργατιά, μαθητές, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Ανδρέας Αντωνόπουλος σημείωσε πως «ήταν ελάχιστο καθήκον των σωματείων και των συνδικαλιστών να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων και την απόκρουση της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας». Πρόσθεσε πως «στην αυγή του 2000 είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική πραγματικότητα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης», καθώς «οι παγωμένες τσιμινιέρες, τα σκουριασμένα εργοστάσια, τα χιλιάδες κλειδαμπαρωμένα εργοστάσια, το 30% των ανέργων, το 50% των απασχολήσιμων είναι αποτέλεσμα της ΟΝΕ και των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και ειδικά αυτής που είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών». Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του Κ. Σημίτη, ο ομιλητής σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός της χώρας, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας και θράσους, επισκέπτεται την πρωτεύουσα της ανεργίας για να μοιράσει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Ο πρωθυπουργός της ανεργίας, της βίας, της τρομοκρατίας και του βομβαρδισμού των αμάχων έρχεται να εξαπατήσει το λαό της περιοχής ότι λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας με τα μεγάλα έργα». Τόνισε, όμως, ότι «η Πάτρα της ανεργίας και της αβεβαιότητας, η Πάτρα της υποαπασχόλησης και της σκληρής εκμετάλλευσης δεν έχει θέση στα κακόγουστα προεκλογικά σόου. Η Πάτρα της αξιοπρέπειας και του αγώνα τον υποδέχεται, όπως του πρέπει, αγωνιστικά και περήφανα, καταγγέλλοντας και καταδικάζοντας την πολιτική του».

Ο Α. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολύτως τίποτα να περιμένουν από αυτές ούτε και από την πλειοψηφία του ΕΚΠ, η οποία «μέχρι το μεδούλι υλοποιεί τη συναίνεση με αυτή την πολιτική», «κάνει την πάπια στο δράμα των ανέργων» και «διάλεξε το ρόλο του κομματάρχη για την υποδοχή του Μαυρογιαλούρου, θα χαριεντίζεται με τον αρχιτέκτονα της ανεργίας, τη στιγμή που οι εργάτες βογκάνε, εξαιτίας της πολιτικής του». Τέλος, ο ομιλητής κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αναπτύξουν πολύμορφους αγώνες, ενωμένη και σκληρή πάλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζοντας πως «μονόδρομος και χρέος μας είναι να αγωνιστούμε για να εφαρμοστούν πολιτικές, στα πλαίσια ενός δημόσιου και λαϊκού τομέα της οικονομίας. Τέτοια προοπτική μόνο μια ριζική, διαφορετική εξουσία, μια λαϊκή διακυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στο ...όψιμο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (2020-08-28 00:00:00.0)
Μέλημά τους η ενίσχυση των επιχειρηματιών (2006-08-23 00:00:00.0)
Πάρτε μέτρα για τους άνεργους (2005-08-13 00:00:00.0)
«Πολιτιστική Πρωτεύουσα» της χειραγώγησης (2004-05-05 00:00:00.0)
Χέρι - χέρι με την πολιτική της ανεργίας ο αντικομμουνισμός (1998-06-24 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο ενάντια στην αποβιομηχάνιση (1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ