Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνεχίζει την πολιτική των «ήπιων τόνων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το Ιράν ουδέποτε επεδίωξε ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ούτε το επιδιώκει, υπογράμμισε σε ενδελεχή συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο νέος Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι έχει πλήρη δικαιοδοσία να διαπραγματευτεί με τη Δύση ό,τι σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ο Ρουχανί επαναδιατύπωσε πάντως την πάγια θέση της ιρανικής ηγεσίας ότι έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χαρακτήρισε επίσης «εποικοδομητικού και θετικού» ύφους την επιστολή του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα προς τον ίδιο με αφορμή την εκλογή του, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η ιρανική ηγεσία έχει, σε επίπεδο τακτικής τουλάχιστον, επιλέξει τη λογική της «διπλωματικής αποκλιμάκωσης και προσέγγισης».

Ο Ρουχανί απέφυγε να προβεί σε «προβλέψεις» για το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στην «ομάδα των 6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία). Εντούτοις, ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωνε χτες «ιδιαίτερα αισιόδοξος» εκτιμώντας ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επιτευχθεί οριστική διπλωματική λύση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «φέτος».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο NBC, ο Ιρανός πρόεδρος επιθυμεί να υπάρχει ηρεμία και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή καταγγέλλοντας το Ισραήλ ως υπαίτιο της περιφερειακής αστάθειας λόγω των «φιλοπόλεμων τακτικών του και της συμπεριφοράς του». Συμπληρώνει, όμως, ότι το Ιράν σέβεται τη «δημοκρατικά εκλεγμένη» θέληση των λαών και δεν πρόκειται ποτέ να επιδιώξει κανέναν πόλεμο. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το επίπεδο των ατομικών ελευθεριών εντός Ιράν, ο Ρουχανί επαναλαμβάνει ότι θα προωθήσει με κάθε τρόπο «τη διασφάλιση» της πλήρους ελευθερίας στην προσωπική ζωή των πολιτών.

Αμεση και θετική ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στις νέες δηλώσεις Ρουχανί, καθώς εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου δήλωνε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι «έτοιμος» να προχωρήσει σε «άμεσες συνομιλίες» με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρουχανί, εφόσον τα όσα λέει σχετικά με τις προθέσεις του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι ειλικρινή». Είχε προηγηθεί δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος χαιρέτισε την ιρανική «προσπάθεια για διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ