Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιμένει η Ρωσία για αντικαθεστωτική προβοκάτσια με τα χημικά

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών

Οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΗΠΑ συναντήθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον
Οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΗΠΑ συναντήθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία έχει «σοβαρούς λόγους» να πιστεύει ότι πίσω από την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου στο προάστιο Γκούτα της συριακής πρωτεύουσας «βρίσκονται αντικαθεστωτικοί» δήλωσε, μετά τον υπουργό Εξωτερικών και τον υφυπουργό, και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Μόσχα δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε «πολύ ξεπερασμένη τεχνολογία, σοβιετικού τύπου, η οποία δεν υπάρχει πλέον στο οπλοστάσιο της συριακής ηγεσίας».

Ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συριακή ηγεσία θα τηρήσει τη συμφωνία αφοπλισμού εκτιμώντας ότι αυτό δείχνουν οι πράξεις και η στάση της μέχρι στιγμής, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν μπορεί να είναι και 100% σίγουρος. Επεδίωξε, μάλιστα, να παρουσιαστεί σαν «εγγυητής και ευαίσθητος» ως προς την τήρηση της «διεθνούς νομιμότητας», υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα «δεν έχει κανένα ιδιαίτερο συμφέρον στη Συρία και απλώς τηρεί τη στάση αυτή γιατί θέλει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο».

Την πρόθεση της συριακής ηγεσίας να εφαρμόσει την απόφαση εξουδετέρωσης του χημικού της οπλοστασίου εξέφρασε κατηγορηματικά και ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News». Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ επιμένει ότι πίσω από την επίθεση στην Γκούτα βρίσκονται αντικαθεστωτικοί και όχι ο συριακός στρατός, και δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του χημικού της αφοπλισμού. Σημειώνει, όμως, ότι τεχνικά το έργο καταστροφής του χημικού της οπλοστασίου είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαπανηρό. Εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται να στοιχίζει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και να χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να υλοποιηθεί. Εκτίμησε δε, ότι για να επικρατήσει τελικά ειρηνική λύση θα πρέπει να τερματιστεί ο εξοπλισμός και των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα θα έχουν μια πρώτη συνάντηση την Κυριακή, κατά την οποία θα εξετάσουν τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν στο ζήτημα του συριακού οπλοστασίου. Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκτιμώντας ότι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ξεχωριστά, μπορούν, αν θέλουν, με κάποιο τρόπο να συμμετάσχουν στη διαδικασία αφοπλισμού και ξεκαθαρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ ως Οργανισμός δεν πρόκειται να το κάνει.

Παράλληλα, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται παρασκηνιακά στον ΟΗΕ, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί αν προγραμματίζεται, εντός των ημερών, νέα συνάντηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο ενός ψηφίσματος για το συριακό χημικό αφοπλισμό. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιμένουν στη συμπερίληψη και προβλέψεων για ανάληψη μέτρων υπό το άρθρο 7 του ΟΗΕ, που σημαίνει αυτόματη ανάληψη δράσης, κάτι που απορρίπτουν Ρωσία και Κίνα. Χτες, στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας, Τζον Κέρι και Γκουάνγκ Γι, συζήτησαν για το θέμα και συμφώνησαν ότι διαφωνούν στον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο, τονίζοντας ότι συμφωνούν στο ότι η μοναδική πραγματική λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Ο Κέρι κάλεσε τον Γκουάνγκ να υιοθετήσει η Κίνα «πιο θετικό και δημιουργικό ρόλο στο Σ. Ασφαλείας».

«Εσωτερικές» μάχες

Σφοδρότατες συγκρούσεις μαίνονταν χτες όλη την ημέρα με επίκεντρο την πόλη Αζάζ στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας για τον έλεγχο της οποίας μάχονταν ένοπλοι της ισλαμιστικής ακραίας οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και ένοπλοι του αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο πολλοστό περιστατικό «εσωτερικών» συγκρούσεων στους κόλπους των αντικαθεστωτικών τον τελευταίο καιρό. Εκπρόσωπος του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» κατήγγειλε τους ισλαμιστές, και μέχρι πρότινος «συμπολεμιστές» του, ότι επιδιώκουν να «καταλάβουν όλη την περιοχή» και ότι συμπεριφέρονται απαράδεκτα και αλαζονικά. Η πόλη καταλήφθηκε αρχικά από τους ισλαμιστές και μετά, αργά το βράδυ, μεταδιδόταν ότι άλλαξε πάλι χέρια.

Τις συγκρούσεις επιβεβαίωσαν και πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που δήλωναν ότι για «προληπτικούς λόγους» η Τουρκία έκλεισε το παρακείμενο, στην Αζάζ, μεθοριακό πέρασμα που από τη συριακή πλευρά ονομάζεται Μπαμπ αλ Σαλάμεχ. Συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών ενόπλων του «Μετώπου αλ Νούσρα» και Κούρδων μαχητών σημειώνονταν χτες και στην πόλη Ντάιρ αλ Τζουρ, κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Επίσης, 19 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε βόμβα κοντά στο χωριό Τζμπουρίν στη Χομς. Η ταυτότητα των θυμάτων και οι ακριβείς συνθήκες της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση μαχών και συμφωνίες (2018-03-22 00:00:00.0)
Πιέσεις για τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης (2013-11-09 00:00:00.0)
Αίτημα για τοπικές «εκεχειρίες» (2013-10-10 00:00:00.0)
Συγκλίσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα Ρωσίας και Δυτικών (2013-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ