Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μια μέρα πριν την κάλπη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο σενάριο του αποτελέσματος των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία και έτσι η διαχείριση του συστήματος να ανατεθεί σε ένα μεγάλο συνασπισμό χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατικών. Ενα τέτοιο σχήμα είχε εφαρμοστεί πρόσφατα, το 2005 - 2009, όταν απρόσκοπτα συνεχίστηκαν οι φιλομονοπωλιακές αναδιαρθρώσεις, συνέχεια αυτών που είχε προχωρήσει η λεγόμενη «αριστερή» κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων το 1998 - 2005 και ταυτόχρονα βομβάρδισε και διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία, μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστές.

Ετσι, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις ότι μπορεί να ...επέλθει μια χαλάρωση της «αυστηρής λιτότητας» τόσο στο εσωτερικό όσο και στην ΕΕ, ακόμα και αν αυτό συμβεί, η θέση των εργαζομένων δεν πρόκειται να αλλάξει. Στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων, γύρω στο 30% εμφανίζεται αναποφάσιστο, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Α. Μέρκελ έχουν κερδίσει μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 27% (1 μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη) αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το οπορτουνιστικό κόμμα της Αριστεράς (Λίνκε) διατηρεί το 9%.

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως, η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) από τον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ