Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ MAΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Κόντρα στο «νέο σχολείο» και την «Παιδεία» της αγοράς

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε Πέμπτη βράδυ με αντικείμενο το λεγόμενο «νέο σχολείο» και την οργάνωση του μαθητικού κινήματος. Εκδήλωση που πλαισιώθηκε με προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε γιγαντοοθόνη σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τους στόχους και τις μορφές πάλης. Επίσης, διανθίστηκε με τοποθετήσεις μαθητών από γυμνάσια και λύκεια, ζωντανές παρεμβάσεις προβληματισμένου, ανήσυχου και με αγωνιστική αισιοδοξία μαθητόκοσμου.

Στην κεντρική εισήγηση η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, μεταξύ άλλων τόνισε: Τα τελευταία πέντε χρόνια όσο ξεδιπλώνεται η κρίση, τα προβλήματα στην εκπαίδευση εντείνονται, οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση εδραιώνονται. Τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση μεθοδεύονταν κι από παλαιότερα αλλά λόγω λαϊκών και νεοαλαιίστικων κινητοποιήσεων, δεν είχαν περάσει στο σύνολό τους, ώστε να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Εχουμε σήμερα σοβαρές αλλαγές στα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα ώστε να στρέψουν τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες στην ψευτοκατάρτιση και όχι τη μόρφωση, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα περί επιχειρηματικότητας, «ανταγωνισμού» ως νομοτέλεια της κοινωνίας και τον αντικομμουνισμό. Προωθήθηκε με ευρωπαϊκά προγράμματα και οδηγό τη Στρατηγική της δια βίου μάθησης ένα εύηχο τρένο που όμως τρέχει πάνω στις ράγες του μεγάλου κεφαλαίου για να αναπροσαρμοστεί η εκπαίδευση στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.


Κατήγγειλε τις οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ρόλο που έπαιξαν όλα αυτά τα χρόνια στηρίζοντας στην πράξη όλες αυτές τις αντιδραστικές, ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.

Κάλεσε το ταξικό κίνημα να ρίξει βάρος στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης που προσαρμόζει την ίδια τη συνείδηση του παιδιού ώστε να δέχεται παθητικά, να αποδέχεται όσα ζητά το μεγάλο κεφάλαιο. Υπογράμμισε ότι το τι μαθαίνει το παιδί στο σχολείο, το περιεχόμενο του βιβλίου πρέπει να απασχολήσει τη λαϊκή οικογένεια, το ίδιο το σωματείο στις λαϊκές γειτονιές να νιώσει δική του υπόθεση το ζήτημα της μόρφωσης των παιδιών, οι μαθητές να οργανωθούν σε μαθητικά συμβούλια, μέσα από γενικές συνελεύσεις να οργανώσουν τους αγώνες τους για τη μόρφωση που δικαιούνται.

Η Εύη Χαβελέ, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στην τοποθέτησή της, ανάμεσα σε άλλα, είπε: Το νέο νομοσχέδιο στο χώρο της εκπαίδευσης τσακίζει τα όποια δικαιώματα είχαν μείνει στη μόρφωση για τα παιδιά από τις λαϊκές οικογένειες. Αλλωστε, τα κυβερνητικά μέτρα δεν πλήττουν όλους τους μαθητές ενιαία, αλλά τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχομεσαίων στρωμάτων. Οι μαθητές πρέπει να ξεσηκωθούν, να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Τα προβλήματα στην εκπαίδευση υπάρχουν επειδή το σύστημά τους, είναι σκάρτο, σάπιο και άδικο. Υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για τη νεολαία να ζήσει και να μορφωθεί όπως πρέπει, αλλά γι' αυτό χρειάζεται να αλλάξει συνολικά ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, η οργάνωση της παραγωγής. Από αύριο κιόλας, τάξη την τάξη, κάθε μαθητής να συμβάλει στην ενημέρωση των συμμαθητών του, στην οργάνωση του αγώνα, των κινητοποιήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Ο μαθητής και ΚΝίτης Χάρης Καπελέρης, μετέφερε εμπειρίες από την Αγ. Βαρβάρα σχετικά με την αντιπαράθεση με καθηγητές για το περιεχόμενο του νέου σχολείου και την ανάπτυξης της δράσης των πρωτοπόρων μαθητών μέσα στα σχολεία.

Αλλοι μαθητές, από γυμνάσια, λύκεια κι ΕΠΑΛ, από το Μπραχάμι, την Ελευσίνα, τη Νέα Σμύρνη, την Ηλιούπολη και αλλού, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε σχολεία δίχως βιβλία, καθηγητές, θέρμανση, τα 30άρια τμήματα κλπ. Την τραμπούκικη δράση των χρυσαυγίτικων συμμοριών στα σχολεία και πώς περιορίζεται όταν βρίσκει απέναντί της οργανωμένο, μαζικό κι αποφασισμένο το μαθητικό κίνημα. Την ανάγκη να σπάσει και στους μαθητές η απάθεια, η αδιαφορία και η απαισιοδοξία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ