Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκλίσεις και αντιτιθέμενα συμφέροντα Ρωσίας και Δυτικών

Δόθηκε χτες η πρώτη αναφορά για το χημικό οπλοστάσιο

Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται καθώς ενισχύονται όλο και περισσότερο οι αντικαθεστωτικοί και οι μισθοφόροι
Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται καθώς ενισχύονται όλο και περισσότερο οι αντικαθεστωτικοί και οι μισθοφόροι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η πρώτη επίσημη ενημέρωση από πλευράς συριακής ηγεσίας σχετικά με το χημικό της οπλοστάσιο, έγινε χτες στο πλαίσιο της συμφωνίας επί ενός γενικού περιγράμματος που καταλήχθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στη Γενεύη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε ότι η Συρία υπέβαλε τα πρώτα λεπτομερή στοιχεία για τα χημικά όπλα της και αναμένονται και νέα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Συρίας πιστεύεται ότι διαθέτουν 1.000 μετρικούς τόνους θανατηφόρων χημικών τοξινών, τους οποίους η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να καταστρέψει βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας. Επίσημα η Συρία προγραμματίζεται να γίνει το 190ό μέλος του ΟΑΧΟ την 14η Οκτώβρη 2013.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τη συριακή ενημέρωση που έχει και το χαρακτήρα ενός πρώτου βήματος «επιβεβαίωσης των πραγματικών προθέσεων της Δαμασκού» αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί κάποιο άτεγκτο χρονοδιάγραμμα αλλά απλώς ένα χρονικό πλαίσιο κάπως ευέλικτο, καθώς «είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο».

Στη συριακή πρωτεύουσα παραμένει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος φέρεται να έχει αναλάβει, από την πλευρά της Μόσχας, να συμβάλλει στη σύνταξη της ενημέρωσης. Από τη Δαμασκό, αυτό που έγινε γνωστό χτες είναι ότι διαψεύδεται ως «παράφραση» η δήλωση που εμφανίζεται να έκανε ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, Κάντρι Τζαμίλ, στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», κατά την οποία φέρεται να δηλώνει ότι στο πεδίο της μάχης «υπάρχει στασιμότητα γιατί είναι ισοδύναμες οι δύο πλευρές» και ότι στη σχεδιαζόμενη σύνοδο της Γενεύης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, η συριακή ηγεσία «θα προτείνει εκεχειρία». Ο Τζαμπίλ διαψεύδει ότι έκανε τη δήλωση και επιμένει ότι τάχθηκε γενικώς υπέρ της πολιτικής λύσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, από την πλευρά του, επανέλαβε, χτες, τη θέση των ΗΠΑ - Βρετανίας και Γαλλίας ότι αποδεικνύεται «εμπλοκή» της συριακής κυβέρνησης στην επίθεση με χημικά της 21ηςΑυγούστου από την «κατηγορηματική» έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, χωρίς, όμως, να προσθέσει τίποτε καινούργιο ούτε ν' απαντήσει στο ερώτημα που τίθεται ποια είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ταυτότητα του δράστη της επίθεσης. Από την άλλη, Συρία και Ρωσία επιμένουν ότι έχουν στοιχεία τα οποία σύντομα θα προωθήσουν στον ΟΗΕ (χωρίς επίσης να διευκρινίζουν πότε) τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίθεση έγινε από αντικαθεστωτικούς. Ο Κέρι επανέλαβε και την άποψη ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το χημικό συριακό αφοπλισμό, όπου θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, σημείο στο οποίο επίσης επιμένουν να διαφωνούν Ρωσία και Κίνα.

Αισθητή ιρανική διπλωματική κινητικότητα

Στην έδρα του ΟΗΕ, χτες, βρέθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος, ενόψει της ετήσιας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, συναντήθηκε με τον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, και συζήτησαν και για τη Συρία. Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης μετά από αίτημα του δεύτερου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Ρουχανί, δε, σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», το οποίο προφανώς εντάσσεται στη «διπλωματική εκστρατεία αποκλιμάκωσης των τόνων και προσέγγισης» στην οποία έχει επιδοθεί η Τεχεράνη, δηλώνει «έτοιμος» να συνεισφέρει «στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης και στην επίτευξη συμφωνίας στη Συρία» τονίζοντας ότι στόχος του Ιράν είναι «να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι της περιοχής θα αποφασίζουν για την τύχη τους».

«Εκεχειρία» μεταξύ αντικαθεστωτικών

Χτες σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο η αντικαθεστωτική «Συριακή Εθνική Συμμαχία» με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών κατά άλλων ενόπλων αντικαθεστωτικών, με αφορμή τις σκληρές μάχες που σημειώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας με αποκορύφωμα την πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και αναγνωρίζει ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη βόρεια Συρία. Χτες, μετά από πολύωρες μάχες οι ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» ανακοίνωσαν «κατάπαυση πυρός», χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι μπορεί να τηρηθεί, ιδιαίτερα γιατί πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ανάλογες συγκρούσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα διάφορα αστικά ΜΜΕ σημειώνουν με νόημα ότι... οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «θα εξόπλιζαν πολύ πιο ανεπιφύλακτα τους αντικαθεστωτικούς αν δεν υπήρχαν οι ισλαμιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ