Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
Συνένοχη η δημοτική αρχή για τις καταπατήσεις

Εγκλημα χαρακτηρίζει την αδιαφορία ή ακόμα και τη σύμπραξη του Δήμου Αθήνας στην καταπάτηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πόλης, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων.

Ως κύριους καταπατητές αναφέρει σε ανακοίνωσή της την αμερικάνικη πρεσβεία στο χώρο πίσω από αυτή, τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο στο Πεδίον του Αρεως, αλλά και τον ίδιο το Δήμο, που έχει προχωρήσει στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο λόφο Ελικώνος, παρά την αντίθεση των κατοίκων. Ομως «απέναντι σε αυτά σχέδια θα βρουν την αντίθεση των πολιτών, που ασφυκτιούν και διεκδικούν αυτή την ανάσα ζωής για πράσινο και ελεύθερο χώρο», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή.

Η Επιτροπή ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει την απόφασή που έχει σταλεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία αφορά στο χώρο πίσω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Με την απόφαση αυτή ο χώρος παραχωρείται στην πρεσβεία, με την οποία ενοποιείται, για οικοδόμηση, παρά το χαρακτηρισμό του από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και από τη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας ως χώρου πρασίνου.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη τη στάση του Δήμου Αθήνας, ο οποίος αρνείται να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, μέσα στο Πεδίον του Αρεως, με πρόσχημα ότι δε διαθέτει συνεργεία κατεδαφίσεως. Στον προϋπολογισμό του Δήμου του 1999 υπήρχε ήδη ο κωδικός 3112 για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με κονδύλια 10 εκατομμυρίων δρχ., τα οποία παρέμειναν αναξιοποίητα. Και η Νομαρχία από την οποία η «Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως» ζήτησε να προβεί στην κατεδάφιση, απάντησε πως ο Δήμος διαθέτει τα σχετικά κονδύλια.

Ακόμα η Συντονιστική χαρακτηρίζει ως εμπαιγμό προς τους πολίτες τη διγλωσσία του Δήμου Αθήνας στο θέμα του λόφου Ελικώνος (Αλεπότρυπα Κυψέλης - Γαλατσίου). Ο μεν αντιδήμαρχος και αρμόδιος για τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης, Αγγ. Μοσχονάς, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την 30.12.1999 πως μετά την κατασκευή των γηπέδων (εκτάσεως περίπου δέκα στρεμμάτων, που βρίσκουν αντίθετους τους κατοίκους της περιοχής) ότι η εναπομείνασα έκταση 21 στρεμμάτων θα δεντροφυτευτεί και πως η δεντροφύτευση έχει ήδη αρχίσει, (ενώ είναι γνωστό ότι καμία δεντροφύτευση δεν έχει γίνει). Στο δε Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, του 6ου Διαμερίσματος, αναφέρεται: «να συνεχιστούν οι εργασίες στα νταμάρια Αλεπότρυπας, πολυεπίπεδο αθλητικό πάρκο με όσο το δυνατόν περισσότερες υπαίθριες εγκαταστάσεις, καθώς και με δημιουργία χώρου στάθμευσης 600 θέσεων». Αυτές οι 600 θέσεις απαιτούν περίπου 21 στρέμματα! Πού θα γίνει η δεντροφύτευση; Γι' αυτά τα πράγματα η Ομάδα Προστασίας - Σωτηρίας του λόφου Ελικώνος έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διαμερισματικό Συμβούλιο της 10ης Νοέμβρη 1999 και πήρε την απάντηση ότι έτσι η περιοχή θα «αναβαθμιστεί». Η περιοχή αυτή όμως είναι μια γειτονιά κατοικίας, ήσυχη, χωρίς μεγάλη κίνηση τροχοφόρων, θορύβους ή νέφος. Η μόνη αναβάθμιση την οποία χρειάζεται είναι πράσινο και ελεύθερους χώρους, όχι γήπεδα, όχι υπερτοπικές δραστηριότητες, όχι διαμπερή κυκλοφορία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ