Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο «Ρ» συνεχίζει την ιστορική αναδρομή στη δράση του αστικού κόσμου στην Ελλάδα. Σήμερα αναφερόμαστε στην περίοδο μετά την Κατοχή, ως το 1952. Ο μονόπλευρος εμφύλιος είχε αρχίσει πολύ πριν τις εκλογές του 1946. Οι ένοπλες συμμορίες, σε συνεργασία με τη Χωροφυλακή και το Στρατό, οργίαζαν στην ύπαιθρο, ενώ οι περιβόητες «επιτροπές ασφάλειας» έστελναν κατά χιλιάδες στους τόπους εξορίας κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες. Χιλιάδες υποχρεώθηκαν να πάρουν τα βουνά και να υπερασπιστούν τη ζωή τους με το όπλο στο χέρι. Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ δεν αποφάσισε την άμεση μεταφορά του κέντρου βάρους της δράσης του Κόμματος στην ένοπλη πάλη. Αυτό το έκανε η 3η Ολομέλεια. Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν δίκαιος, συνέχεια της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δεκέμβρη, ένας αγώνας που αποτελούσε μονόδρομο και κορυφαία έκφραση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα(σελίδες 8-11)

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα δεν καλύπτονται από μια ετικέτα. Και πολύ περισσότερο, όταν η ετικέτα δεν καλύπτει την ουσία του θέματος, όπως στην περίπτωση του φαινομένου που ονομάστηκε «λειτουργικός αναλφαβητισμός». Ποιοτικά δεν είναι ίδιας κατηγορίας το φαινόμενο αναλφαβητισμός και ο λειτουργικός αναλφαβητισμός. Ο αναλφαβητισμός, όπως το λέει και η λέξη, δηλώνει την παντελή άγνοια της γραφής και της ανάγνωσης, ενώ ο λειτουργικός αναλφαβητισμός δηλώνει έλλειψη μεγάλης ή μικρής ικανότητας να χρησιμοποιεί το άτομο τις γνώσεις που παρέχει η κοινωνική ζωή και να τις μεταχειρίζεται, να αξιοποιεί δηλαδή τις γνώσεις που αποχτάει μέσω της γραπτής και της προφορικής αποτύπωσης του λόγου και μέσω αυτού των πληροφοριών που κατέχει. Αρθρο του Γιώργη Κ. Μωραΐτη (σελίδα 34)

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και το ξεσπίτωμα τουλάχιστον 200 χιλιάδων, έδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της ληστρικής εκμετάλλευσης των ανθρώπων και της φύσης από την εγχώρια ολιγαρχία και τις πολυεθνικές. Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, που προκλήθηκαν, ήρθαν να προστεθούν στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας αυτής. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πλούσια σε υπέδαφος χώρα, αφού μόνο τα αποθέματα πετρελαίου θεωρούνται τα αμέσως μεγαλύτερα στον κόσμο μετά από εκείνα της Μέσης Ανατολής. Αυτό που μένει να δούμε είναι προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει αυτή η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων (σελίδες 42 - 43)

ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΙ και εντεινόμενοι κατά καιρούς εμφύλιοι πόλεμοι σε διάφορες χώρες έχουν φοβερά επιβλαβείς συνέπειες στη ζωή των πιο φτωχών ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών και των μητέρων τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της UNICEF - της οργάνωσης του ΟΗΕ για τη βοήθεια στα παιδιά. Τίτλος της «Η κατάσταση των παιδιών του κόσμου το 2000». 540 εκατομμύρια, ή το ένα στα τέσσερα παιδιά του κόσμου, ζουν μέσα σε βιαιότητα, που μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή, ή να τα εκτοπίσει στις ίδιες τους τις χώρες (σελίδα 44)

ΠΟΛΛΑ τα αφιερώματα του ελληνικού Τύπου για τα 10 χρόνια από τα αιματηρά γεγονότα στη Ρουμανία και πραγματικά τώρα πια φαίνεται να γίνεται απ' όλους παραδεκτό ότι η λεγόμενη «λαϊκή επανάσταση» ήταν, στην πραγματικότητα, ένα καλά κι από πολλούς μήνες νωρίτερα σχεδιασμένο πραξικόπημα. Οι «εκατόμβες» νεκρών της «επανάστασης», που παρουσίαζαν εκείνες τις μέρες τα δυτικά ΜΜΕ, αποδείχτηκαν σκηνοθετημένες, ψεύτικες! Η βιασύνη, με την οποία οι νέοι «λαϊκοί ηγέτες», δίκασαν, καταδίκασαν και εκτέλεσαν τους Τσαουσέσκου, αποτέλεσε ένα πρώτο δείγμα της «δημοκρατίας» τους. Φάνηκε ότι μια δημόσια, φανερή δίκη δεν απηχούσε τα συμφέροντά τους και προτίμησαν ό,τι κάνουν να το κάνουν στα «μουλωχτά». Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η ευημερία που υποσχέθηκαν οι ηγέτες του πραξικοπήματος δεν «έφτασε» ακόμη. Η ανεργία, με βάση τα επίσημα στοιχεία, φτάνει τουλάχιστον το 12% (σελίδα 45)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατομμύρια οι αναλφάβητοι... (2011-09-07 00:00:00.0)
Δεινή η κατάσταση των παιδιών (2010-06-02 00:00:00.0)
Μάθε παιδί μου γράμματα (2007-02-10 00:00:00.0)
Ο ισπανικός εμφύλιος (2004-07-21 00:00:00.0)
Αχ, ρε Νίκο, χάνουμε χρόνο! (2002-01-27 00:00:00.0)
Αναλφαβητισμός και κοινωνική ανισότητα (1998-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ