Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Γόνιμος προβληματισμός σε μαθητικές εργασίες

Τις συλλογικές τους εργασίες παρουσίασαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Μαθητικό Στέκι μαθητές από τη Ν. Φιλαδέλφεια, τη Ν. Ιωνία, τη Μεταμόρφωση, το Ηράκλειο και το Περιστέρι. Με χιούμορ, κέφι και δημιουργικότητα καταπιάστηκαν με δυο θέματα από την καθημερινότητά τους, που απασχολούν τόσο τους ίδιους τους μαθητές όσο και τους γονείς τους.

Η πρώτη εργασία, από μαθητές σχολείων των βορειοδυτικών περιοχών της Αθήνας, αφορούσε το Διαδίκτυο, το ρόλο του στην οικονομία, στη διαμόρφωση συνειδήσεων, τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από ένα χιουμοριστικό σκετς με συνεντεύξεις από τον κύριο «Φάτσαμπουκ» και τον «Χαφιεδόπουλο» αποκαλύφθηκαν τα τεράστια κέρδη που αποφέρει η επιχειρηματική δράση στο διαδίκτυο και πώς το «όνειρο της CIA για ξεκούραστη συλλογή δεδομένων» έγινε πραγματικότητα. Οι μαθητές έφτιαξαν ερωτηματολόγιο με τίτλο «Κάνεις login και πιστεύεις πως η ζωή ξεκινά;» και κάλεσαν τους μαθητές να μην «πιάνονται στο δια-δίχτυ-ο τους», αλλά να ρωτήσουν, να διαβάσουν, να μάθουν την πραγματική αλήθεια. Φυσικά ιδιαίτερο ρόλο σε αυτήν την αναζήτηση έχουν ο «Οδηγητής», ο «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ «902.gr»!

Ακολούθησε η συλλογική εργασία των μαθητών από το Περιστέρι για την ταξική αλληλεγγύη. Εφτιαξαν και παρουσίασαν ένα βίντεο που απέναντι στη «φιλανθρωπία» της Εκκλησίας, διάφορων χορτάτων «κυριών», ΜΚΟ και κυβέρνησης αντιτάχθηκε η αλληλεγγύη από εργάτες σε εργάτες, «από ίσο σε ίσο». Ιδιαίτερες στιγμές τέτοιας αλληλεγγύης η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ, η διαδήλωση του ΠΑΜΕ στη Μανωλάδα πλάι στους μετανάστες εργάτες, οι απεργίες στη «Χαλυβουργία», στη ΜΕΒΓΑΛ, στην ΕΡΤ, των Ναυτεργατών. Οι μαθητές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε στην οθόνη η διοργάνωση δωρεάν ενισχυτικών μαθημάτων από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Ακολούθησαν δηλώσεις μαθητών που εξηγούσαν μέσα από τη ζωή τους τι σημαίνει γι' αυτούς ταξική αλληλεγγύη και διεκδίκηση. Οπως χαρακτηριστικά είπε ένας μαθητής στο βίντεο, ταξική αλληλεγγύη είναι όταν άτομα της ίδιας τάξης ενώνονται, δείχνουν ότι νοιάζονται ο ένας για τον άλλο, συμπαραστέκονται, λένε εμείς είμαστε «ένα» και αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγματα. Μια άλλη μαθήτρια από τη Σιβιτανίδειο εξηγούσε πώς μια επιτροπή από το σχολείο της απαίτησαν από το δήμαρχο Καλλιθέας να βοηθηθούν συμμαθητές τους που αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα, να τους δίνεται καθημερινά ένα γεύμα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ