Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Συζήτηση στη Διεθνούπολη με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία

Ενα από τα μαζικότερα των τελευταίων χρόνων ήταν το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον. Με μεγάλη ποικιλία και πλούτο στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων που κράτησαν για τρεις μέρες, το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε πραγματικά από το λαό και τη νεολαία. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα να δημοσιεύει ρεπορτάζ από αυτές τις πλούσιες εκδηλώσεις του.

«

Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Με αυτό το στίχο από το γνωστό ποίημα του Μπ. Μπρεχτ, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η εκδήλωση στο χώρο της Διεθνούπολης με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, στην κεντρική του εισήγηση ξεκαθάρισε πως τα όσα γίνονται στη χώρα μας, με την επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργατικών κατακτήσεων είναι στενά συνδεδεμένα με τα όσα συμβαίνουν εκτός συνόρων και τον κίνδυνο πολέμου στη Συρία. «Οι εξελίξεις αυτές εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το λαό μας» τόνισε. Σημείωσε πως οι εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή δεν έχουν σχέση με τα όσα λένε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τα χημικά όπλα και τη δημοκρατία στη Συρία. Αντιθέτως, σχετίζεται με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανάμεσα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, για το ποιος θα βάλει στο «χέρι» τον τεράστιο πλούτο, σε μια περιοχή τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας.

«Υπάρχει τσακωμός για το πού θα πάει όλος αυτός ο πλούτος», σημείωσε και αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και τόνισε ότι οι σχεδιασμοί πάνε πολύ βαθύτερα και έχουν να κάνουν με το καθεστώς της. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πρόσφατη συμφωνία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ - Ρωσίας και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρχει κανείς εφησυχασμός καθώς πρόκειται για μια ειρήνη κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο. «Αυτή η ειρήνη προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο» είπε ενδεικτικά. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε: «Οσο οι χώρες βρίσκονται μέσα στα δίχτυα του καπιταλισμού, όσο οι λαοί είναι μπλεγμένοι μέσα στην καπιταλιστική οικονομία και μέσα στο καπιταλιστικό κέρδος που καθοδηγεί και κινεί τα πάντα μέσα σε αυτήν την κοινωνία, ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος». Γι' αυτό το λόγο, κατέληξε, η δική μας πάλη «η πάλη για μια κοινωνία όπου τα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα, θα ανήκουν στα εργατικά λαϊκά στρώματα και όχι στους λίγους, όπου ο ορυκτός πλούτος θα ανήκει στην κοινωνία και δε θα είναι πεδίο ανταγωνισμού για τα μονοπώλια (...) συνδέεται στενά με την πάλη για την ειρήνη».

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους νεολαιών που παραβρίσκονται στο 39ο Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, χαιρέτισαν η Ζαχρί Χιτζάτσι, από την Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου, ο Χαλίντ Μπαγκντάς από τη Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, ο Ονούρ Κερέμ Τεβέρ από τη Νεολαία του ΚΚ Τουρκίας και εκπρόσωπος της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ