Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Μεγάλες συναυλίες το βράδυ του Σαββάτου

«Απόψε σμίξαν τις καρδιές μας / σ' έναν έστω στιγμιαίο συντονισμό / ίδιες ελπίδες καθώς μας φώτιζαν το δρόμο / οι σελίδες απ' το Κομμουνιστικό μας Μανιφέστο». Αυτοί οι στίχοι - δημοσιευμένοι στον «Ρ» στο τέλος της δεκαετίας του '70 - στάθηκαν η αφορμή της γνωριμίας του Αλκη Αλκαίου με τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος διαβάζοντάς τους τους μελοποίησε, δημιουργώντας το εκπληκτικό αυτό τραγούδι που ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Δημητριάδη. Η γνωριμία του με τον συνθέτη έφερε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους - ορόσημα, όπως το «Εμπάργκο» (1982) και «Στου αιώνα την παράγκα» (1996).

Στον Αλκη Αλκαίο ήταν αφιερωμένη η συναυλία στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ το Σάββατο το βράδυ. Οι Θ. Μικρούτσικος, Μ. Μητσιάς, Ρ. Αντωνοπούλου, Μ. Πασχαλίδης και Χρ. Θηβαίος, με την ενορχήστρωση του Θ. Παπαδόπουλου, μας ξανάφεραν κοντά στον σπουδαίο ποιητή με τραγούδια - βάλσαμο για πάντα δεμένα στις καρδιές μας: «Πρωινό τσιγάρο», «Πιρόγα», «Ρόζα», «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», «Αγύριστο κεφάλι», «Για το αδύνατο ικανοί», «Blues on the road», «Φλεβάρης 1848» και τόσα άλλα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος κλείνοντας τη συναυλία τόνισε: «Τα τελευταία γεγονότα στο Πέραμα, στο Μελιγαλά και ιδίως η άγρια δολοφονία του συναδέλφου Παύλου Φύσσα από ναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, μας πλημμύρισαν όλους με θλίψη και οργή». Συνέστησε «καθημερινή επαγρύπνηση ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό». Σ' αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος, όπως λέει και το τραγούδι. Τόνισε επίσης ότι ο λαός με τον αγώνα του στο δρόμο πρέπει να απομονώσει το φίδι της Χρυσής Αυγής, ενώ επανέλαβε τους γνωστούς στίχους: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον».


Τέλος, με την Ελένη Βιτάλη ολοκληρώθηκαν οι συναυλίες στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ την τρίτη και τελευταία μέρα των πετυχημένων κεντρικών εκδηλώσεων. Μια σπουδαία ερμηνεύτρια, σε μία πληθωρική μουσική παράσταση, όπου λαϊκοί ήχοι, παραδοσιακά μονοπάτια, έντεχνα και ροκ ακούσματα εναλλάσσονταν ρυθμικά. Συνταξιδιώτες της Ελένης Βιτάλη ο τραγουδοποιός Νίκος Ξύδης στην ηλεκτρική κιθάρα και στην καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Βαλέρια Κουρούπη.







Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ