Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια

XAΡΤΟΥΜ.--

Δεκάδες άρματα μάχης και στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί από νωρίς χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, σε νευραλγικά σημεία της πόλης, κυβερνητικά κτίρια και βενζινάδικα μετά από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα από την αρχή της βδομάδας και τη στυγνή κρατική καταστολή εναντίον τους με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, τον τραυματισμό πάνω από 80 άλλων και τις συλλήψεις εκατοντάδων.

Αφορμή του σφοδρού κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ τη Δευτέρα για άρση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα, με πρόσχημα την ανυπαρξία εσόδων λόγω της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα πάνω από δύο χρόνια, οπότε αποσχίστηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε το Νότιο Σουδάν που διαθέτει και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αφού η άρση της κρατικής επιδότησης οδήγησε σε διπλασιασμό της τιμής των καυσίμων, βασικών υπηρεσιών και προϊόντων. Απαίτησαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Μπασίρ, ο οποίος λόγω των εξελίξεων αναγκάστηκε να παραμείνει στο Σουδάν και να μη μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ