Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Νέες επιθέσεις και ερωτήματα

NAΪΡΟΜΠΙ.--

Δύο νέες επιθέσεις σε μεθοριακές πόλεις της Κένυας, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, εξαπέλυσαν χτες ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», μόλις ένα 48ωρο από τον τερματισμό της επίθεσης που εξαπέλυσαν το περασμένο Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Γουεστγκέιτ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 72 ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων, ενώ έως χτες εξακολουθούσαν να αγνοούνται τουλάχιστον 60 άτομα.

Οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» επιτέθηκαν χτες αρχικά στην πόλη Ουατζίρ προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Αργότερα επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Μαντέρα προκαλώντας το θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανέλαβε την ευθύνη και απείλησε ότι θα χυθεί και άλλο αίμα στην Κένυα εάν δεν σταματήσει η επέμβαση του κενυατικού στρατού στη Σομαλία. Απειλές εκτόξευσε και κατά δυτικών χωρών που υποστηρίζουν την επέμβαση στο Κέρας της Αφρικής.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν αντί να μειώνονται τα ερωτήματα σχετικά με πολλές πτυχές της επιχείρησης των κενυατικών στρατιωτικών και άλλων δυνάμεων (εμπλέκονται και Ισραηλινοί) στο εμπορικό κέντρο. Η κυβέρνηση του Προέδρου Ουχούρου Κενυάτα αποφεύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τον τελικό απολογισμό των νεκρών, που φημολογείται έντονα ότι θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες εάν και όταν αρχίσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια των τριών εκ των τεσσάρων ορόφων του εμπορικού κέντρου που κατέρρευσαν ξαφνικά την περασμένη Τρίτη. Ερωτήματα προκαλούν οι αιτίες κατάρρευσης του εμπορικού κέντρου καθώς πολλοί ειδικοί δεν πείθονται από την εξήγηση κυβερνητικών αξιωματούχων που την αποδίδουν σε πυρκαγιά. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός αγνοούμενων και ομήρων. Ο Ερυθρός Σταυρός στο Ναϊρόμπι ανακοίνωσε πως αγνοούνται περίπου 60, αλλά οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» επιμένουν πως είχαν στα χέρια τους 137 ομήρους, οι οποίοι - όπως υποστηρίζουν - βρίσκονται θαμμένοι στα ερείπια του Γουεστγκέιτ.

Μυστήριο καλύπτει και την εθνικότητα των δραστών της επίθεσης. Αρχικές πληροφορίες ενέπλεκαν Αμερικανούς, Βρετανούς, ακόμη και γυναίκες, όπως η 29χρονη Βρετανίδα προσηλυτισμένη μουσουλμάνα Σαμάνθα Λεθγουάιτ (γνωστή σαν «Λευκή Χήρα») που φέρεται να έπαιξε ηγετικό ρόλο. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός της έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Ιντερπόλ κατά της Λεθγουάιτ έπειτα από αίτημα των κενυατικών αρχών «για κατοχή εκρηκτικών και συνωμοσία για την εξαπόλυση βομβιστικής επίθεσης σε παραθεριστικά κέντρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ