Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το πλαίσιο των αιτημάτων

Τα κύρια αιτήματα που προβάλλουν οι Θεσσαλοί αγρότες στις κινητοποιήσεις τους αφορούν στην κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών και άλλων καταστροφικών μέτρων της ΕΕ, που μειώνουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στις αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές και άλλες συνθήκες, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, επειδή πήραν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στο Μητρώο Αγροτών κ.ά.

Ως προς το θέμα των κανονισμών της ΕΕ, ξεχωριστά ανά προϊόν, διεκδικούν:

  • Για το βαμβάκι

α) Να μη δεχτεί και εφαρμόσει η κυβέρνηση την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας κατά 20% και την ουσιαστική μείωση των κονδυλίων της ΕΕ για το βαμβάκι.

β) Να μην εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας, όπως προτείνει η ΕΕ με πρόσχημα περιβαλλοντικούς λόγους.

γ) Να καταργηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα και τα 150 νοικιασμένα στρέμματα.

δ) Ν' αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής βαμβακιού για την Ελλάδα στους 1.200.000 τόνους με ταυτόχρονη αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων.

ε) Να δίνονται οι επιδοτήσεις απευθείας στους παραγωγούς.

στ) Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα, λόγω των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές και άλλες συνθήκες και να συμπληρωθεί η απώλεια των 20 δρχ. το κιλό λόγω ισοτιμίας ΕΥΡΩ - πράσινης δραχμής, που επήλθε στα πλαίσια της ένταξης στην ΟΝΕ.

  • Για τη βιομηχανική ντομάτα

α) Ν' αλλάξει ριζικά ο κανονισμός για τις ποσοστώσεις για να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται στους παραγωγούς από τους βιομηχάνους.

β) Ν' αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον πλαφόν.

  • Για τα δημητριακά

α) Ν' απελευθερωθεί η καλλιέργεια σιτηρών από τα πλαφόν, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να καταργηθούν οι ζώνες και η περιφερειοποίηση των προστίμων.

β) Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.

  • Για τα καπνά

α) Να καταργηθεί ο εξοντωτικός κανονισμός για τα καπνά, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών που έχουν απομείνει.

β) Να διασφαλιστεί η συνέχιση της καπνοκαλλιέργειας στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, να επαναλειτουργήσει ο Οργανισμός Καπνού και να αναβαθμιστεί.

  • Για την κτηνοτροφία

α) Ν' αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής γάλακτος σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας μας, καθώς και οι ποσοστώσεις στον αριθμό ζώων που επιδοτούνται.

β) Να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας μας τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

  • Ως προς το αίτημα της ουσιαστικής ρύθμισης των αγροτικών χρεών οι αγρότες ζητούν άμεση ρύθμιση με τον εξής τρόπο:

α) Κατάργηση των τόκων υπερημερίας και διαγραφή των 2/3 των συμβατικών τόκων.

β) Αποπληρωμή σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

γ) Χορήγηση δανείων με επιτόκιο που δε θα ξεπερνά το διπλάσιο του πληθωρισμού.

  • Για τη μείωση του κόστους παραγωγής διεκδικούν:

α) Αγροτικό πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές και μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση.

β) Μείωση του ΦΠΑ στο 8% για μέσα και εφόδια.

γ) Αύξηση των επιστροφών ΦΠΑ 6% για τα φυτικά προϊόντα και 7% για τα ζωικά.

δ) Κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία (Αχελώος, Κάρλα, Σμόκοβος κι άλλα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα).

  • Για τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών από καιρικές συνθήκες ζητούν:

α) Να καλύπτουν το σύνολο της ζημιάς.

β) Να γίνονται έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις και να δίνονται γρήγορα οι αποζημιώσεις και όχι με μεγάλη καθυστέρηση, που έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι πληγέντες παραγωγοί.

  • Για τις δικαστικές διώξεις απαιτούν να σταματήσουν και να ισχύσει σ' όλα τα δικαστήρια η νομοθετική ρύθμιση, που ψηφίστηκε ομόφωνα απ' όλα τα κόμματα της Βουλής, η οποία προβλέπει την παραγραφή των «αδικημάτων» που έγιναν στη διάρκεια των περασμένων αγροτικών κινητοποιήσεων.
  • Για το ΜητρώοΑγροτών ζητούν να μη χρησιμοποιηθεί για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ