Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ
Ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει λύση τώρα

Την Τρίτη πρέπει να κάνει χημειοθεραπεία και το βιβλιάριό του παραμένει ασφράγιστο λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ

Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ με αίτημα να μη μείνει ανασφάλιστος κανένας μικρός ΕΒΕ
Από κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ με αίτημα να μη μείνει ανασφάλιστος κανένας μικρός ΕΒΕ
Την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη που θα έχει η υγεία του 47χρονου αυτοαπασχολούμενου καρκινοπαθούς από το Αιγάλεω έχει η κυβέρνηση (την υπόθεση ανέδειξαν η τοπική Λαϊκή Επιτροπή και ο «Ριζοσπάστης»), καθώς δεν έχει δοθεί ακόμα λύση, ώστε να ανανεωθεί το βιβλιάριό του και να μπορέσει να συνεχίσει τη θεραπεία στην οποία υποβάλλεται.

Το βιβλιάριο του αυτοαπασχολούμενου δεν ανανεώνεται λόγω οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ενώ η επόμενη χημειοθεραπεία στην οποία πρέπει να υποβληθεί είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη. Χωρίς σφραγισμένο βιβλιάριο, το κόστος της χημειοθεραπείας είναι απαγορευτικό για την οικογένειά του, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά ούτε στην τελευταία ρύθμιση που έκανε στον ΟΑΕΕ.

Οι χτεσινές συναντήσεις της οικογένειας με στελέχη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας δεν κατέληξαν σε διευθέτηση του επείγοντος ζητήματος. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Υγείας αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να δοθεί οποιαδήποτε λύση, έξω από τα πλαίσια των αντιλαϊκών νόμων. Με το σκεπτικό ότι υπάρχουν οφειλές του αυτοαπασχολούμενου προς το ασφαλιστικό ταμείο, παρέπεμψαν το ζήτημα στο υπουργείο Εργασίας. Αλλά και το συγκεκριμένο υπουργείο, αυτό που πρότεινε για μια ακόμα φορά είναι να γίνει ρύθμιση για τα χρέη του ασφαλισμένου προς το Ταμείο.

Η «λύση» του διακανονισμού είχε ήδη προταθεί από τον ΟΑΕΕ. Είναι όμως πρακτικά ανεφάρμοστη, αφού προϋποθέτει την καταβολή περίπου 1.000 ευρώ, ποσό που ο αυτοαπασχολούμενος και η οικογένειά του δε διαθέτουν. Εξάλλου, λόγω της ασθένειας και της θεραπείας που ακολουθεί ο 47χρονος δεν μπορεί προς το παρόν να εργαστεί και επομένως να εξασφαλίσει την πληρωμή των δόσεων ενός διακανονισμού. Εν τέλει, το υπουργείο Εργασίας παρέπεμψε σε νέα συνάντηση τη Δευτέρα το μεσημέρι, με τη δέσμευση ότι θα του δώσει ένα χαρτί, με το οποίο θα απευθυνθεί στο νοσοκομείο ώστε να γίνει κανονικά η θεραπεία, χωρίς να έχει σφραγιστεί το βιβλιάριο. Ωστόσο, καμιά παραπάνω λεπτομέρεια δε δόθηκε.

Το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους ΕΒΕ είναι τεράστιο και αφορά πάνω από 400.000 που δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε πρόσφατα προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, και τη διευθύντρια του ΟΑΕΕ, Γ. Κωτίδου, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δ. Αθήνας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα καρκινοπαθούς αυτοαπασχολούμενης, που δεν είχε ασφάλιση και δεν μπορούσε να κάνει θεραπεία, με αποτέλεσμα να πεθάνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ