Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συναντήσεις Μπαγίς στην Αθήνα

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης όσον αφορά το Κυπριακό, το σύνολο των διμερών θεμάτων (όπως η κατάσταση στη Δυτική Θράκη, η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής και η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα), θέματα που αφορούν την ΕΕ, καθώς και για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκε στην άτυπη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας. Ο Ε. Μπαγίς χτες είχε επίσης «εθιμοτυπική» συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα όσον αφορά την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής, ωστόσο σημείωσε ότι αναμένεται και μία «αμοιβαία χειρονομία» εκ μέρους της Αθήνας, όπως η εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη, από την «τουρκική κοινότητα» όπως είπε. Παράλληλα, σύμφωνα και με δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα κάλεσε την Αθήνα για ακόμα μία φορά να προχωρήσει σε μέτρα για την «προστασία των μειονοτήτων», καθώς η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Τουρκία είναι «ευρύτερα γνωστή και αποδεκτή».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του απαντά ότι «οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και σημαίνουν πολλά για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και της ελληνικής ορθόδοξης μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποια μειονότητα ακμάζει και ποια έχει συρρικνωθεί».

Στο μεταξύ στην Κύπρο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν, υποστηρίζοντας ότι αναδεικνύεται το «αυξημένο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών, δεδομένων και των μεθοδεύσεων που δρομολογούνται, στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ