Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΕ
Παρατυπίες... κατ' εξακολούθηση

Με την ανοχή -αν όχι συνενοχή- των «ταγών», οι ΠΑΕ παραβιάζουν κατά το δοκούν και κατ' εξακολούθηση τις κείμενες διατάξεις. Αυτό επιβεβαιώνει (και) η χτεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Γνωστοποίησε ότι οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αρης, ΟΦΗ, Εργοτέλης και Πανιώνιος δεν έχουν προσκομίσει εγγυητική επιστολή. Μια από τις (υποτίθεται) απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Η ΕΕΑ αναφέρει ότι «θα συντάξει πόρισμα ελέγχου προς την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, με κοινοποίηση στη Super League (...) παράλληλα δε, χορηγεί προθεσμία μέχρι 31-10-2013 για την προσκόμιση της ελλείπουσας εγγυητικής επιστολής». Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 77Α παρ. 6 του νόμου 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 24 παρ. 6 του νόμου 3057/02), η διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού συμμετοχής από την ΕΕΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο δύο βδομάδες πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Ούτε για την τρέχουσα -όπως και τις προηγούμενες- δεν έχουν εφαρμοσθεί τα προβλεπόμενα. Αντίθετα, η ΕΕΑ έδωσε -μερικές μέρες πριν από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος- (και) στις προαναφερόμενες ΠΑΕ προσωρινό («υπό αίρεση, πιστοποιητικό»), το οποίο δεν προβλέπεται πουθενά. Με την υποχρέωση άπασες να προσκομίσουν την εγγυητική έως τις 30-9-2013. Αλλιώς η Επιτροπή (υποτίθεται ότι) θα επιβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, όπως γράφαμε και τότε στο σχετικό ρεπορτάζ μας. Η 30ή του Σεπτέμβρη πέρασε και η ΕΕΑ... τιμώρησε τις ΠΑΕ με νέα ημερομηνία.

Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι -με διαχρονικές κυβερνητικές αποφάσεις- (και) η ΕΕΑ έχει συνειδητά υπονομευτεί/αφοπλιστεί. Ωστε και οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι θέλουν, ουσιαστικά, χωρίς συνέπειες. ΠΑΕ, ΕΠΟ και Super League αμφισβητούν (όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά) τη δικαιοδοσία της Επιτροπής, επικαλούμενες το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Και το δικαίωμα που τους παραχωρήθηκε να εξαιρούνται από το νόμο.

Στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ -Παράρτημα Α, άρθρο 1, παρ. ε- (μετά από συναίνεση του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου) υπάρχει ρητή πρόβλεψη πως για μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής η ποινή είναι (από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League) αποκλειστικά πρόστιμο από 5 ως 50.000 ευρώ...

Τι γίνεται στην πράξη; Την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (και πάλι) δεν είχαν καταθέσει εγγυητική (πήραν βέβαια υποτίθεται προσωρινό πιστοποιητικό) οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός (την κατέθεσε πάρα πολύ εκπρόθεσμα), Πανιώνιος, Αρης, ΟΦΗ. Τους δόθηκαν τρεις προθεσμίες συμμόρφωσης (η ΕΠΟ ενημερώθηκε αλλά... «εποίησε την νήσσαν») και μετά η ΕΕΑ επέβαλε (Απρίλη) πρόστιμο. Το οποίο βέβαια ποτέ δεν πληρώθηκε, λόγω της αμφισβήτησης για τη δικαιοδοσία της.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ παρέπεμψε -σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παραπάνω άρθρο- στη Super League τις υποθέσεις. Και αυτή στις ελληνικές καλένδες... Ακόμα πάντως και να έβαζε τα πρόστιμα «(...) νομίζω ότι προκειμένου να πληρώσει π.χ. ο Παναθηναϊκός 1,5 εκατ. που του καταλόγισε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, προτιμάει να πληρώσει 50 χιλ. ευρώ που είναι το ανώτατο» (Θ. Κουρίδης, επικεφαλής νομικής υπηρεσίας ΕΠΟ)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ