Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
«Τώρα μας ζητάνε να αποδείξουμε την ύπαρξή μας»...

Τεράστια προβλήματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, δημιουργεί η νέα «αποψίλωση» της, ήδη άγρια υποστελεχωμένης, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μέσω της «διαθεσιμότητας» που οδηγεί στην ανεργία και στην εξαθλίωση έμπειρο προσωπικό κάθε ειδικότητας, στερώντας τους από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και ανοίγοντας, ουσιαστικά, την «πόρτα» στους ιδιώτες για να καλυφθούν τα κενά.

Από τη χτεσινή συνέντευξη του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού προκύπτει ότι στη «διαθεσιμότητα» στέλνονται μέχρι στιγμής -αναμένονται κι άλλοι- 200 εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ μέσω της κατάργησης των οργανικών τους θέσεων. Ανάμεσά τους η Δέσποινα Χρήστου. Είναι μία από τους 63 σχεδιαστές (σε σύνολο 99 σχεδιαστών σε όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε όλη τη χώρα!) που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Ο σχεδιαστής είναι κομβικής σημασίας ειδικότητα, αφού αποτυπώνει αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα, χωρίς τα σχέδια των οποίων δεν μπορεί να δουλέψει ο αρχαιολόγος. Υπηρετεί επί 27 χρόνια στην Εύβοια και είναι η μοναδική στην Εφορεία της. «Δεν υπάρχει ούτε μηχανικός να με αντικαταστήσει. Τώρα, χρειάζεται να αποδείξουμε την ύπαρξή μας».

Η Βαΐτσα Τσιακαλίδου είναι μία από τους τέσσερις βιβλιοθηκονόμους που καταργούνται... σε σύνολο τεσσάρων συνολικά! Ηταν η μοναδική στην ειδικότητά της στη Διεύθυνση Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟ η οποία διαθέτει και το μοναδικό ολοκληρωμένο αρχείο με τα σχέδια όλων των κρατικών μουσείων της χώρας! «Οταν πρωτοπήγα δεν μπορούσε να ανοίξει ούτε η πόρτα του αρχείου. Τώρα, τη δουλειά μου αναγκάζονται να την κάνουν τέσσερα άτομα άλλων ειδικοτήτων σε βάρος φυσικά της δικής τους δουλειάς».

Η Κωνσταντίνα Γαβρίλου είναι συντηρήτρια στην Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟ και μία από τις ελάχιστες ειδικευμένες στη συντήρηση χαρτιού στη χώρα. Μαθήτευσε σε έναν από τους πρωτοπόρους μάστορες της συντήρησης, τον Αντώνη Γκλίνο. Το Τμήμα Χάρτου της Διεύθυνσης συνέβαλε αποφασιστικά στη διάσωση του Αρχείου του Κόμματος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 1994. Τώρα, παρά την διαπιστωμένη και αναγνωρισμένη από όλους εμπειρία και ικανότητά της πετιέται στο δρόμο με αφορμή το πρώτο της πτυχίο του εργοθεραπευτή. «Ενιωσα ότι μου μείωσαν την αξιοπρέπεια και την προσφορά μου στη δουλειά. Περιμένω να αξιολογηθώ με τη δουλειά μου και όχι με το πτυχίο».

Αναλόγως... «άχρηστοι» είναι και οι εργάτες που είχαν μετατεθεί από τον ΟΣΕ για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ανάμεσά τους ο Αναστάσης Βερβενιώτης που μετατέθηκε από τον ΟΣΕ μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας στην Αρχαία Κόρινθο και το Ηραίο. «Οταν πήγαμε στην Αρχαία Κόρινθο υπήρχε ένας και μοναδικός εργάτης για όλο αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο και για τους άλλους της αρμοδιότητάς μας. Τα μνημεία δε φαινόντουσαν από τα χόρτα αφού φυσικά δεν έφταναν τα χέρια». Μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΣΕ μετατέθηκε σαν φύλακας κτιρίου ο Γιώργος Κίσσας. Εσωσε ουσιαστικά το υπουργείο τον περασμένο Απρίλη όταν έγινε εμπρηστική επίθεση. Ο υπουργός τον συνεχάρη και του είπε ότι θα του δώσει «εύφημο μνεία». Τώρα βγαίνει στη «διαθεσιμότητα», χωρίς άλλους πόρους, με παιδί και γυναίκα άνεργους.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, στο ΥΠΠΟ δουλεύουν εκατοντάδες εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας που έχουν προσληφθεί με ολιγόμηνες συμβάσεις... μέσω «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»! Οι «ΜΚΟ» υλοποιούν πρόγραμμα της ΕΕ και μετατρέπονται ουσιαστικά σε «μαγαζιά» ενοικίασης εργαζομένων που δουλεύουν με μισθούς πείνας, χωρίς κανένα δικαίωμα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν περισσεύει κανείς στο ΥΠΠΟ και οργανώνουν κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την αυριανή στάση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ