Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει πάλι τους εισαγγελείς στα πανεπιστήμια;

Οξυνση καταστολής και εκβιασμών κατά των διοικητικών υπαλλήλων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέμβασης των εισαγγελικών αρχών στα πανεπιστήμια που δεν έχουν στείλει στοιχεία στο ΑΣΕΠ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων, ενώ σήμερα το πρωί εκπνέει η σχετική προθεσμία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά μέσα, οι «εισαγγελείς που έλαβαν παραγγελία (2/10/2013) από τον υπουργό Παιδείας θα επέμβουν για να αποδώσουν ποινικές ευθύνες στους Διευθυντές Προσωπικού των Πανεπιστημίων και σε όσους έχουν την ευθύνη για τη μη αποστολή των στοιχείων που ζητήθηκαν. Σε όσα πανεπιστήμια δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία, το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καταργεί ολόκληρους κλάδους και όχι αριθμό θέσεων κατά κλάδο όπως προβλέπει η νυν ΚΥΑ».

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης παραμένουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι που εδώ και πέντε βδομάδες αγωνίζονται ενάντια στις 1.349 διαθεσιμότητες που έχει αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας και σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τη λίστα με τα ονόματα των εργαζομένων που μπαίνουν σε τροχιά απολύσεων.

Το διευρυμένο Συντονιστικό Οργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων χαρακτηρίζει αναίτιο και ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη το «έγγραφο του Υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό».

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν κηρύξει από χτες 48ωρη απεργία, ενώ απόψε, στις 8:30 μ.μ., το ΜΑΣ πραγματοποιεί συναυλία συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα τους στο «Θόλο». Σήμερα, ολοκληρώνεται η τριήμερη απεργία των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, οι οποίοι αύριο συνεδριάζουν εκ νέου. Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθήνας, Κρήτης και ΕΜΠ απεργούν από προχτές μέχρι και την Παρασκευή. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία κι έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη.

Με συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι που θα ξεκινήσει από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, συνεχίζουν τον αγώνα οι σύλλογοι ΔΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ απεργούν και σήμερα και θα κάνουν νέα γενική συνέλευση.

Η Γενική Συνέλευση του ΕΣΔΕΠ, χτες, προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Μεταξύ άλλων, ο ΕΣΔΕΠ σημειώνει: «Είμαστε αντίθετοι στην κατάρτιση και στην αποστολή στοιχείων στο υπουργείο Παιδείας και καλούμε τις πρυτανικές αρχές να μην προχωρήσουν στην πράξη αυτή». Επίσης, καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση και καλεί τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να αποκρούσει κάθε παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Καλεί τα συλλογικά και μονοπρόσωπα όργανα του ιδρύματος να υποβάλουν την παραίτησή τους, σε περίπτωση εισαγγελικής παρέμβασης και υλοποίησης της διαθεσιμότητας.

Εξάλλου, σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Σύγκλητος για το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια (2014-05-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις (2013-11-28 00:00:00.0)
Με απεργία απαντούν στην ποινικοποίηση των αγώνων (2013-11-21 00:00:00.0)
Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων (2013-10-08 00:00:00.0)
Συνεχείς αναβολές και κινητοποιήσεις (2012-10-25 00:00:00.0)
Σε διαρκή αγωνιστικό αναβρασμό οι εργαζόμενοι (2012-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ