Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την κοινή απόφαση να ορίσουν εκ νέου διπλωματικούς επιτετραμμένους οι οποίοι αρχικώς από τις πατρίδες τους θα συντονίσουν την επαναλειτουργία πρεσβειών εκατέρωθεν ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε Βρετανία και Ιράν. Ο Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για «βήματα σταδιακής αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες. Οι πρέσβεις είχαν εκατέρωθεν αποχωρήσει, μετά την επίθεση πλήθους κατά της βρετανικής πρεσβείας το 2011.

ΣΑΝΑ'Α.-- Θέμα ημερών εκτίμησε ότι είναι η κατάληξη μιας συμφωνίας ομοσπονδιοποίησης της Υεμένης, ο πρόεδρός της Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χάντι, υποστηρίζοντας ότι ολοκληρώνονται οι συνομιλίες εθνικής συμφιλίωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο νότος της Υεμένης, όπου παλιότερα βρισκόταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης, έχει επανειλημμένως ζητήσει αυτονομία, ενώ ο βορράς προσπαθεί να «απαντήσει» στο αίτημα αλλά μετριάζοντάς το αντιπροτείνοντας ομοσπονδία πολλών τμημάτων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Να δώσει εξηγήσεις για την απαγωγή του Λίβυου πολίτη Ανάς αλ Λίμπι, το Σάββατο από Αμερικανούς πράκτορες, έξω από το σπίτι του στη λιβυκή πρωτεύουσα, κλήθηκε από τις λιβυκές αρχές ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν ζήτησε να επιστρέψει ο Λίμπι στη Λιβύη και αν προκύπτει κάτι σε βάρος του να δικαστεί εκεί, αν και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να πληγούν οι αμερικανο-λιβυκές σχέσεις από την υπόθεση αυτή. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Λίμπι ως έναν εκ των εγκεφάλων των επιθέσεων κατά των αμερικανικών πρεσβειών σε Τανζανία και Κένυα, το 1998, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

ΡΩΜΗ.-- Ενα βήμα πριν την πτώχευση βρίσκεται η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia. Εμφανίζεται να χρειάζεται περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει σε νέο στρατηγικό πρόγραμμα καθώς έχει χρέος ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχει μεταφέρει χρέος περίπου άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από ανάλογη περίοδο το 2009. Οι κύριοι μέτοχοί της, μία ομάδα 21 επενδυτών στην οποία περιλαμβάνονται ο τραπεζικός κολοσσός Intesa Sanpaolo και η διαχειρίστρια αυτοκινητοδρόμων Atlantia, θα ψηφίσουν σχετικά με μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ στις 14 Οκτωβρίου. Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να πληρωθούν προμηθευτές και καύσιμα, αλλιώς ο στόλος καθηλώνεται εντός των ημερών.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε εγχείρηση για αφαίρεση αιματώματος από το κρανίο της (λόγω παλιότερου χτυπήματος) υποβλήθηκε χτες η Πρόεδρος της Αργεντινής Χριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ και σύμφωνα με τους γιατρούς η επέμβαση ήταν επιτυχημένη.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο φασόν στο Μπαγκλαντές. Το τετραώροφο κτίριο που στεγαζόταν το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Γκαζιπούρ, ενώ η πυρκαγιά έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο εργοδοτικών εγκλημάτων, λόγω παραλείψεων στην ασφάλεια που σημειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Μπαγκλαντές. Οι έρευνες για το συμβάν συνεχίζονται.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας τους, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι πυροσβέστες στο Βέλγιο, οι οποίοι απάντησαν στις αστυνομικές δυνάμεις που κινήθηκαν εναντίον τους με αφρό κατάσβεσης φωτιάς. Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές σε μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα από το 2010.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία Σάλιβαν με «βαριά» ατζέντα για όλη την περιοχή (2021-09-30 00:00:00.0)
Βομβιστική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τρίπολη (2015-01-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-10-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-10-08 00:00:00.0)
Παραμένουν τα ερωτήματα, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες (2012-09-18 00:00:00.0)
Επίθεση σε προξενείο με νεκρό τον Αμερικανό πρέσβη (2012-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ