Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναντήσεις της ηγεσίας του ΥΠΠΟ με «ιδρύματα» των ΗΠΑ

Αντικείμενο των επαφών η συνεργασία για την εισαγωγή «τεχνογνωσίας» για πολιτισμό - εθελοντισμό

Τη «στενότερη» και «αποδοτικότερη» συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με ορισμένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά «ιδρύματα» - επιχειρήσεις ουσιαστικά - των ΗΠΑ είχε ως αντικείμενο η σειρά των συναντήσεων του Π. Παναγιωτόπουλου με κορυφαία στελέχη των «ιδρυμάτων» στην Ουάσιγκτον, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ συναντήθηκε με τον Ρίτσαρντ Κούριν, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «Smithsonian», του γνωστού, γιγάντιου ομίλου που δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό τομέα έχοντας στην ιδιοκτησία του 19 μουσεία, 9 ερευνητικά κέντρα και συνεργάζεται με 181 μουσεία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, συζητήθηκε «η παροχή από την πλευρά των Αμερικανών τεχνογνωσίας στον τομέα του εθελοντισμού, θεσμού που αξιοποιούν αποτελεσματικά πολλά πολιτιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ»(!), «η υπογραφή μνημονίου γύρω από τα λειτουργικά και διαχειριστικά προγράμματα των μουσείων» και συμφωνήθηκε να έρθει ο Κούριν τον ερχόμενο Γενάρη στην Αθήνα «για να εφαρμοστεί στην πράξη η συνεργασία αυτή». Επιβεβαιώνονται έτσι οι φόβοι των εργαζομένων στον πολιτισμό, ότι η διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και τις «διαθεσιμότητες», θα προκαλέσει ένα τεχνητό κενό που θα καλύψει η αγοραία «τεχνογνωσία» των μεγάλων ιδιωτικών πολιτιστικών «ιδρυμάτων», βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και τσακίζοντας ό,τι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει.

Ακολούθησε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του επίσης μεγάλου ομίλου της «National Geographic», Τέρι Γκαρσία, με τον οποίο συζητήθηκε η προετοιμασία τρίωρου ντοκιμαντέρ με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό και ο προγραμματισμός δημοσιευμάτων με το ίδιο θέμα στο περιοδικό του ομίλου κατά τη διετία 2015 - '16. Αφορμή θα είναι η έκθεση με τίτλο «Από τον Αγαμέμνονα στον Αλέξανδρο», την οποία σχεδιάζει το Μουσείο Πολιτισμών του Καναδά, με το οποίο το «Natiοnal Geographic» συνεργάζεται.

Το ΥΠΠΟ υπενθυμίζει και το μνημόνιο συνεργασίας «για ανταλλαγή εκθέσεων και τεχνογνωσίας» με το Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο από την εμπλοκή του ονόματός του με τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας των τελευταίων δεκαετιών! Κι όμως, ετοιμάζεται να «φιλοξενήσει» την ελληνική έκθεση για το Βυζάντιο το 2014...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ