Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ για την καταδίκη των μαθητών

Σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με την καταδίκη των μαθητών στη Λαμία, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ τονίζει:

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καταγγέλλει τον άκρατο αυταρχισμό των αστυνομικών και δικαστικών αρχών απέναντι σε μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή, επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των αγώνων που πρέπει να καταδικαστεί από τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Με πρόσχημα τη διατάραξη της κοινής ησυχίας, χωρίς οι μαθητές να έχουν κάνει τίποτε άλλο πέρα από την επιλογή τους να παλέψουν για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, η αστυνομία χτες προχώρησε σε 20 προσαγωγές μαθητών, σε αυτόφωρη διαδικασία και σύλληψη των 8. Μάλιστα, βγήκε και καταδικαστική απόφαση από τις δικαστικές αρχές για 6 μαθητές, που προβλέπει φυλάκιση από είκοσι μέρες έως και 4 μήνες.

Οι μαθητές τους 1ουΕΠΑΛ Λαμίας βρίσκονταν σε κινητοποίηση με κατάληψη του σχολείου τους, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών. Πάλευαν για το δικαίωμά τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει, καθώς, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, καταργούνται μια σειρά ειδικότητες, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες μαθητές. Αυτό είναι το μοναδικό "αδίκημα" που διέπραξαν οι μαθητές.

Την πρώτη ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη ενέργεια ήρθε σαν συνέχεια αντίστοιχων αντιδραστικών παρεμβάσεων και σε άλλα σχολεία σ' όλη την Ελλάδα, που επιστρατεύτηκαν αστυνομικές αρχές ενάντια στους μαθητές που αγωνίζονταν. Εντάσσεται στο δόγμα της κυβέρνησης "νόμος και τάξη", ώστε να περάσει ο οδοστρωτήρας της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής διά πυρός και σιδήρου, με υποταγή! Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Λαμίας ξεπέρασαν κάθε όριο!

Οι δικαστικές αρχές της Λαμίας και στο παρελθόν έχουν πάρει αντίστοιχες απαράδεκτες και αντιδραστικές αποφάσεις (π.χ. απόρριψη καταστατικού συλλόγου σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας), ενώ είναι επίσης απαράδεκτο το ότι οι συγκεκριμένοι δικαστές καταδίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες νεαρά παιδιά και μερικά από αυτά με ποινές που δεν είναι εφέσιμες. Ειδικά η όλη υπόθεση έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά και δικαιολογημένες απορίες και ενστάσεις ακόμα και για τα κίνητρα. Προβληματίζει ότι τα γεγονότα εξελίχθηκαν σε μία περίοδο όπου η προπαγάνδα περί "άκρων" κ.τ.λ. πάει κι έρχεται.

Τώρα, απαιτείται άμεση αγωνιστική απάντηση και καταδίκη από κάθε νέο και νέα. Στα σχολεία, στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στις σχολές κατάρτισης, στους χώρους δουλειάς πρέπει να οργανωθεί η καταδίκη με ψηφίσματα, με κινητοποιήσεις. Να δυναμώσει ο ενιαίος συντονισμένος αγώνας ενάντια στην κατάργηση ειδικοτήτων, στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, στα τεράστια κενά στα σχολεία, στην ψευτοκατάρτιση, στη μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικά κέντρα, στους ταξικούς φραγμούς. Τα μαθητικά συμβούλια, οι μαθητές κάθε τάξης σε όλη την Ελλάδα, οι φοιτητικοί και οι σπουδαστικοί σύλλογοι, τα σωματεία και οι επιτροπές νέων των συνδικάτων, οι επιτροπές αγώνα πρέπει να πρωτοστατήσουν σε όλη τη χώρα, να στηρίξουν τους μαθητές και τον αγώνα τους, να αντιπαλέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική, την κρατική καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά!»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να εγκριθούν όλα τα τμήματα και οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ (2024-09-07 00:00:00.0)
Ελλείψεις και καταργήσεις τμημάτων σε ΕΠΑΛ (2013-11-30 00:00:00.0)
Σε δίκη οδηγούνται δέκα μαθητές στην Ηγουμενίτσα (2013-10-17 00:00:00.0)
Να μην περάσει το «νόμος και τάξη» (2013-10-12 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων (2013-10-10 00:00:00.0)
Ποινές φυλάκισης σε αγωνιζόμενους μαθητές! (2013-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ