Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για τα Ταμεία

Επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, αποκατάσταση των συντάξεων και άλλα αιτήματα έθεσαν οι συνδικαλιστές στον αρμόδιο υφυπουργό

Την έντονη ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για την κατάσταση στα Ταμεία, που επιδεινώνεται από την περικοπή κατά 2 δισ. ευρώ περίπου της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, εξέφρασε χτες αντιπροσωπεία Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών που συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Παράλληλα, έθεσε και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Η αντιπροσωπεία εκπροσωπούσε 8 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα και 14 Εργατικά Κέντρα, που καλύπτουν χιλιάδες εργαζόμενους και κλάδους. Συγκεκριμένα: Τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Παλλεσβιακό, Σάμου, Φωκίδας και οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων, Λογιστών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό, οι συνδικαλιστές σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα έχουν τσακίσει τις συντάξεις και τις παροχές υγείας. Οπως είπαν, η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 8 δισ., οι απώλειες των ταμείων εξαιτίας του κουρέματος είναι πάνω από 12 δισ. ευρώ και οι οφειλές προς τα ταμεία είναι περίπου στα 14 δισ.. Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων φτάνει έως 2 χρόνια. Η μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση, σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις σημερινές παροχές, που υπολείπονται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

Ο υφυπουργός προσπάθησε με γενικόλογες τοποθετήσεις να καθησυχάσει τους εργαζόμενους. Ισχυρίστηκε ότι έχουν γίνει βήματα στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί αν προχωρήσει η πρόσληψη στο ΙΚΑ 100 εργαζομένων που θα πιστοποιηθούν ως ελεγκτές. Για τη χρηματοδότηση των Ταμείων, περιόρισε το πρόβλημα κυρίως στον ΟΓΑ και ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις να παρακρατείται από τις αγροτικές επιδοτήσεις ένα ποσό και ότι αναζητείται η «χρυσή τομή» για το όριο και το πλαφόν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων σημειώνουν: «Εκτιμάμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, ότι έρχονται νέες περικοπές το επόμενο διάστημα στην κύρια, την επικουρική, τα εφάπαξ, στην υγεία μέσω και των ενοποιήσεων, ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, στην αξιολόγηση στα ΚΕΠΑ για αναπηρικές και σε επιδόματα.

Απαιτήσαμε:

  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.
  • Καμία νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Να σταματήσει η καθυστέρηση έκδοσης και απονομής των συντάξεων.
  • Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα ταμεία και κάλυψη όλων των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από τη χασούρα του χρηματιστηρίου και του "κουρέματος".

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους. Καλούμε τον κάθε εργαζόμενο, το κάθε σωματείο μέσα από Γενικές συνελεύσεις να ετοιμάσει την απάντηση που χρειάζεται μπροστά στην απεργία της 6ης Νοέμβρη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ