Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχία από την παράταση του αδιεξόδου

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η νευρικότητα σε Πεκίνο, Βρυξέλλες και ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο παρατείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο Ομπάμα - Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και την αύξηση ορίου του χρέους που έχει φτάσει τα 16,7 τρισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικό κεντρικό άρθρο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua την περασμένη Κυριακή πρότεινε την... «αποαμερικανοποίηση» του κόσμου και την εδραίωση «μίας νέας παγκόσμιας τάξης στην οποία όλες οι χώρες μικρές και μεγάλες, φτωχές ή πλούσιες θα απολαμβάνουν την ίδια προστασία και σεβασμό βασικών συμφερόντων τους». Βέβαια, η Κίνα κατέχει το 1/3 του χρέους των ΗΠΑ σε ομόλογα και ανησυχεί ιδιαίτερα για την περίπτωση της χρεοκοπίας.

Σημειώνεται στο άρθρο: «Οσο οι Αμερικανοί πολιτικοί και από τα δύο κόμματα πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο δίχως βιώσιμη συμφωνία για επαναφορά της ομαλότητας στην πολιτική, για την οποία τόσο επαίρονται, ίσως είναι μία καλή ώρα για τη σαστισμένη υφήλιο να σκεφτεί την οικοδόμηση ενός αποαμερικανοποιημένου κόσμου. Πρέπει να τελειώσουν οι μέρες κατά τις οποίες οι τύχες των άλλων βρίσκονταν στα χέρια ενός υποκριτικού έθνους και να αντικατασταθεί από μία νέα παγκόσμια τάξη», υπογραμμίζεται στο κεντρικό άρθρο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων και το οποίο αναπαρήχθηκε από πολλά άλλα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο NBC, επανέλαβε τις έντονες ανησυχίες της για τις διεθνείς επιπτώσεις από μία στάση πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο εάν δεν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του κρατικού δανεισμού στις ΗΠΑ ως την ερχόμενη Πέμπτη, μιλώντας για «επιπτώσεις καταστροφικότερες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία (Δημοκρατικός) Χάρι Ρίντ δήλωσε χτες βράδυ μετά την πρότερη συνάντησή του με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, πως «σημειώθηκε πρόοδος» στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών. Η δήλωση του Ριντ έγινε πριν τη νέα συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ