Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ

Την επέτειο των 69 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ -στις 12 Οκτώβρη του 1944- και των 72 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ τίμησαν χτες το απόγευμα νέοι, εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου, στις θρυλικές μάχες του ΕΛΑΣ, στην απελευθέρωση της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, στην τιμωρία των προδοτών και των συνεργατών των φασιστών. Οπως είπε, «διατρανώνουμε τη θέλησή μας για δικαίωση των ιδανικών και των στόχων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ», ενώ σημείωσε ότι με ιδιαίτερη χαρά «γιορτάζουμε σήμερα μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» γιατί ήταν αυτό που πήρε την ιστορική πρωτοβουλία οργάνωσης της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και ήταν ο κύριος εμπνευστής και τροφοδότης της.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συγκεντρωμένοι στο άκουσμα των ηρωικών αγώνων των κομμουνιστών και του λαού ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν συνθήματα όπως: «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησε η απαγγελία ενός αποσπάσματος από τις «Γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, και μουσικό πρόγραμμα με τους Στέφανο Ψαραδάκο, Εύα Κυριαζοπούλου, Γιάννη Λάρδη, Λευτέρη Ψαραδάκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ