Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να σταματήσει το μπαράζ διώξεων σε βάρος μαθητών που αγωνίζονται

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Tη λήψη μέτρων, προκειμένου να σταματήσει το μπαράζ διώξεων και καταδικών σε βάρος μαθητών που αγωνίζονται ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, με αφορμή τη σύλληψη και καταδίκη μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας. Οι μαθητές, κατήγγειλε, κρατήθηκαν σαν κοινοί εγκληματίες και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και όλα αυτά χωρίς, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, να προκύψει κάποιο πρόβλημα ή ζημιές στο κτίριο.

Δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο, είπε ο Γ. Γκιόκας, αφού υπάρχουν και άλλα κρούσματα και όλα αυτά συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης, στο όνομα της αντιμετώπισης «των άκρων» να ενοχοποιήσει την πάλη του λαού και της νεολαίας.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου καλύφθηκε πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελικών αρχών, λέγοντας ότι ενήργησαν σύννομα και ότι ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στις πράξεις τους. Ισχυρίστηκε ότι ο εισαγγελέας στη συγκεκριμένη περίπτωση στην αρχή συνέστησε στους μαθητές να αποχωρήσουν και δεν προχώρησε σε καμία άλλη ενέργεια και μόνο μετά από ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή του σχολείου ότι η κατάληψη συνεχίζεται, διέταξε την εκκένωση του σχολείου και συνελήφθησαν δώδεκα ανήλικοι και οκτώ ενήλικες. Οι ανήλικοι, είπε, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ μόνοι οι ενήλικοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι οι δώδεκα ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση των γονιών τους και υπογράμμισε ότι ενέργειες όπως οι συλλήψεις μαθητών συνιστούν κλιμάκωση ενός αυταρχισμού και μιας πολιτικής καταστολής σε βάρος μιας κινητοποίησης.

Αναφερόμαστε, είπε, σε ένα Επαγγελματικό Λύκειο όπου μετά τις κυβερνητικές ενέργειες τα παιδιά είναι στον «αέρα», αφού επέλεξαν μια ειδικότητα στην αρχή της χρονιάς, αλλά με βάση το νόμο του υπουργείου Παιδείας που κατάργησε ειδικότητες σήμερα δεν μπορούν να συνεχίσουν στην ειδικότητα που διάλεξαν και επομένως έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν και να παλέψουν γι' αυτό το δικαίωμά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε, έχουμε να κάνουμε με μια προσπάθεια ποινικοποίησης μιας δίκαιης διεκδίκησης μαθητών και αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με νομικά τερτίπια και καταλήγοντας ανέφερε: «Δεν είναι ανεξάρτητη αυτή η πρακτική από την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, από όλη αυτή την προπαγανδιστική επιχείρηση περί άκρων, περί ανωμαλίας, περί βίας κ.λπ. που όπως αποδεικνύεται από την ίδια την πράξη, στους παράγοντες της βίας και της αποσταθεροποίησης εντάσσετε και την πάλη κάποιων μαθητών όπως προκύπτει από την πρακτική της κυβέρνησης».

Για τους μαθητές της Ηγουμενίτσας

Να σταματήσει η δίωξη των μαθητών του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και κάθε άλλου διωκόμενου μαθητή ζητούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ στη Θεσπρωτία. Αναφέρονται στη σύλληψη 10 μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου προχτές το πρωί στο υπό κατάληψη σχολείο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί μηνύσεις από τις διευθύνσεις των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, με τις κατηγορίες περί φθοράς δημόσιας περιουσίας.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας καταγγέλλει τη στάση των διευθυντών και σημειώνει ότι «στόχος της ενέργειας αυτής δεν είναι άλλος παρά ο εκβιασμός και η τρομοκράτηση των μαθητών μας. Το σχολείο πρέπει να διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες κι όχι τρομοκρατημένους μαθητές σήμερα, συμβιβασμένους και μοιρολάτρες ενήλικες αύριο», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ