Τρίτη 22 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σύνοδος «φίλων» στο Λονδίνο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με σχεδόν αποκλειστικό θέμα τη συμμετοχή αντικαθεστωτικών οργανώσεων στη διεθνή σύνοδο υπό την επωνυμία «Γενεύη ΙΙ», που, τυπικώς, στόχο έχει την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Συρία, και ουσιαστικά φιλοδοξεί να καταλήξει σε κάποια ενδοϊμπεριαλιστική ισορροπία, πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο άλλη μια σύνοδος των «Φίλων της Συρίας». Σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος, Ιορδανία) και εκπρόσωποι οργανισμών, όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος κ.λπ.

Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, λόγω προφανώς και της εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το συριακό χημικό αφοπλισμό, πιέζουν τους αντικαθεστωτικούς να συμμετάσχουν στη Γενεύη. Χτες, στο Παρίσι, υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, και τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, καθώς η Σ. Αραβία, που ανοιχτά στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους, φέρεται «δυσαρεστημένη» από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα (συριακός χημικός αφοπλισμός και διάλογος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), και επιμένει σε άμεση στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ, στη Δαμασκό έφτασε χτες η Ολλανδή επικεφαλής των επιθεωρητών ενώ μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα σημεία. Στη Χάμα, την Κυριακή, όπως μετέδωσε το «ΣΑΝΑ», καμικάζι με παγιδευμένο φορτηγό ανατινάχθηκε σκοτώνοντας 31 άτομα, κυρίως αμάχους, και τραυματίζοντας δεκάδες. Στο νότο, σε συγκρούσεις κοντά στην Ντεράα φέρεται να σκοτώθηκε ανώτατος διοικητής του αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ενώ στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής φέρεται να βρίσκονται περιοχές της χώρας που, λόγω συγκρούσεων, δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκαν κρούσματα τύφου, ηπατίτιδας, πολιομυελίτιδας και λεϊσμανίασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ