Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ρωγμές» και πιέσεις στους «Φίλους»

Από τα παζάρια στο Λονδίνο των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων της Συρίας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν
Από τα παζάρια στο Λονδίνο των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων της Συρίας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Να δεσμευτεί πλήρως» η αντικαθεστωτική Εθνική Συριακή Συμμαχία ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο «Γενεύη ΙΙ», με στόχο την ανάδειξη ενός «μεταβατικού κυβερνητικού σώματος» με αμοιβαία συμφωνία, το οποίο θα έχει «πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες» ζήτησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που απαρτίζουν τους «Φίλους της Συρίας» συμπληρώνοντας, ότι «ο Ασαντ δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο σε αυτό το σχήμα». Σε αυτό φέρονται να συμφώνησαν οι περισσότεροι εκ των 11 υπουργών Εξωτερικών που συμμετείχαν στη σύνοδο των «Φίλων» στο Λονδίνο (ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία).

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι μόνο αν συμμετάσχουν «όλοι στη Γενεύη θα ενισχυθούν οι μετριοπαθείς δυνάμεις εκατέρωθεν και δεν θα ενισχυθούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές και ο Ασαντ». Ο Αμερικανός ομόλογός του, από την άλλη, καλούσε τη «Συμμαχία» να δει ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κερδίσει περισσότερα από ό,τι στο πεδίο της μάχης». Παρόλα αυτά, ο Κέρι παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί για το ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας» Αχμάντ Τζάρμπα, στην παρέμβασή του έθεσε, μεν, ως όρο την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία, αλλά δεν μπορούσε, να δεσμευτεί για συμμετοχή στη Γενεύη δεδομένων των μεγάλων, πλέον, εσωτερικών διαφωνιών και της αμφισβήτησης της «Συμμαχίας» από περισσότερες από 60 ένοπλες οργανώσεις που δρουν εντός Συρίας (κυρίως ισλαμιστικές). Παρέπεμψε σε μια τελική απόφαση εντός της βδομάδας.

Εντούτοις, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, και κυρίως το Ρόιτερς ανέφερε ότι πίσω από τις «ενστάσεις» της «Συμμαχίας» κρύβεται και η Σαουδική Αραβία (τροφοδότης των ενόπλων) που φέρεται να δηλώνει «έντονα ενοχλημένη» από τις ΗΠΑ και τη «στροφή τους» στο ζήτημα της Συρίας, στην μη εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης και στην τακτική «προσέγγισης» που ακολουθούν απέναντι στο Ιράν. Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του και φέρεται, κατά το Ρόιτερς, να χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές», να εκτίμησε ότι «η Σ. Αραβία δυσαρεστήθηκε επειδή περίμενε άμεση επίθεση» και να σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα».

Πριν δημοσιοποιηθούν οι προαναφερόμενες διαρροές, ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξη στο λιβανικό «αλ Μαγιαντίν», εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση οι προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες» όσο πολλές δυνάμεις και αραβικές χώρες «στηρίζουν ανοιχτά τους τρομοκράτες». Δήλωνε, όμως, ότι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋπόθεσεις», ενώ η επικεφαλής των επιθεωρητών για το χημικό οπλοστάσιο τόνιζε ότι η συριακή συνεργασία είναι «πλήρης μέχρι στιγμής».

  • Ενα 13χρονο αγόρι έπεσε νεκρό και 11 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από νέες μάχες που ξέσπασαν, αργά τη Δευτέρα, και σταμάτησαν με την παρέμβαση του στρατού που έβαλλε προς όλες τις κατευθύνσεις, στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου. Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, πάλι, ανάμεσα στις συνοικίες Τζαμπάλ Μοχσέν και Μπαμπ αλ Ταμπάνεχ, που είναι υποστηρικτές των Σύρων αντικαθεστωτικών και της κυβέρνησης Ασαντ αντίστοιχα. Αφορμή δόθηκε από τη μετάδοση συνέντευξης του Προέδρου Ασαντ από το λιβανικό δίκτυο «αλ Μαγιαντίν».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διασύνδεση της δράσης ισλαμιστών μισθοφόρων (2014-03-29 00:00:00.0)
Προς νέα ημερομηνία για τη «Γενεύη ΙΙ» (2013-11-15 00:00:00.0)
Ανάδυση νέων ανταγωνισμών ενόψει «Γενεύης ΙΙ» (2013-10-26 00:00:00.0)
Πιέσεις και διαβουλεύσεις (2013-10-25 00:00:00.0)
Aποφάσισαν εμβάθυνση της επέμβασης στη Συρία (2012-08-14 00:00:00.0)
Συμβιβασμοί και κλιμάκωση αντιπαράθεσης (2012-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ