Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αρπάζουν τον πλούτο και ανακυκλώνουν τη φτώχεια

Τα σχέδια για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» παρουσίασε χτες η κυβέρνηση σε φιέστα που διοργάνωσε στη Βουλή

Οι ίδιοι που εξαθλιώνουν το λαό για το κεφάλαιο, πάνε να τον κοροϊδέψουν με ψίχουλα και με ανακύκλωση της φτώχειας του
Οι ίδιοι που εξαθλιώνουν το λαό για το κεφάλαιο, πάνε να τον κοροϊδέψουν με ψίχουλα και με ανακύκλωση της φτώχειας του
Αφού έχουν τσακίσει -και τσακίζουν- συντάξεις, μισθούς και επιδόματα πρόνοιας, έχουν σμπαραλιάσει το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, αφαιμάζουν τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα, έρχονται τώρα να μοιράσουν ψίχουλα, τα οποία ονομάζουν «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Το ύψος και τα κριτήρια παροχής του, σύμφωνα με τους δυο υπουργούς, θα καθοριστούν σε συνεννόηση με την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Προκαλώντας εργαζόμενους και άνεργους, οι υπουργοί Εργασίας, Γ. Βρούτσης και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, διαφήμισαν το «θεσμό» στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε πρώτη φάση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί το 2014, πιλοτικά, σε δύο περιοχές της χώρας, με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ και προοπτική να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα το 2015. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, ακόμα και αυτά τα ψίχουλα θα δίνονται μόνο όταν ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει πλεόνασμα.

Η ειρωνεία είναι διπλή, αφού το όποιο δημοσιονομικό πλεόνασμα προκύπτει μέσα από τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Για παράδειγμα, για το 2013 έχει οριστεί να γίνουν περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, δαπάνες για υγεία, εκπαίδευση, κοινωνικά επιδόματα κ.α. οι οποίες ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ. Μέτρα που έχουν συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένας στρατός περίπου 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να διαφημίζει τα ψίχουλα που πετά στους πλέον εξαθλιωμένους και τα οποία αντιστοιχούν στο 0,2% των 9 δισ. ευρώ.

Εντείνοντας ακόμα πιο πολύ τον εμπαιγμό, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την πολιτική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» ως το «βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο»! Τέλος, είναι πολύ πιθανό ο νέος θεσμός για την ανακύκλωση της φτώχειας, να συνδεθεί με την ανάληψη, από μέρους του δικαιούχου, της υποχρέωσης να απασχοληθεί όπου και με ό,τι συνθήκες ορίζει η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Οπως ορίζει ο νόμος 4093/2012, στόχος του προγράμματος είναι η «ενίσχυση του εισοδήματος συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικές επανένταξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ